ZBORNIK STRUČNIH RADOVA ALKOHOLOŠKOG GLASNIKA - PRIRUČNIK

UREDNICA Mr. sc. dr. Vesna Golik-Gruber

IZDAVAČI         Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

                                 Zajednica klubova liječenih alkoholičara Zagreb

 

Zagreb, 2003.

 

 

 

ZBORNIK

predgovor
recenzije

Sadržaj:

POGLAVLJA
članci
indeks autora

 

POČETNE

STRANICE

Početna HSKLA

 

početna zbornik

 

početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

 

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

 
 

poćetna UHVAĆENA DUGA

Kongresi i konferencije

 

 

 

 

 

ALKOHOL, KNJIŽEVNOST, KNJIŽEVNICI I ALKOHOLIZAM*

 Mr. sc. dr. Duško Wölfl

Odabrane tekstove u kojima su književnici obrađivali probleme vezane uz pijenje alkohola, može se ponuditi na čitanje djeci i omladini u školama. Zanimljivo je pratiti njihova razmišljanja i stavove koje pri tome stvaraju. Uz stručnu pomoć nastavnika može se na taj način vrlo uspješno pomoći mladim ljudima da zauzmu pravilne stavove u odnosu prema pijenju alkoholnih pića.

Za prikaz u ovoj knjižici odabrao sam tri poznata pisca Jaroslava Hašeka, Tina Ujevića i Jacka Londona. Svaki od njih imao je sebi svojstven pristup pisanju o alkoholom uzrokovanim problemima. Zajedničko im je, da su sva trojica imali alkoholom uzrokovane poremećaje. Živjeli su prije više desetaka godina i o njima postoji dosta objektivnih podataka što su ih zabilježili njihovi suvremenici. Čitajući djela tih pisaca, njihove životopise i ono što su o njima pisali drugi, može se s velikom vjerojatnošću reći da su sva trojica bili alkoholičari. Oni su u svojim djelima o tome pisali, ali svaki na neki svoj, sebi svojstven način.

Učestala pojavnost alkoholizma nije ništa neobično ni u novijoj svjetskoj književnosti, pa i onoj najkvalitetnijoj.

Američki je novelist Wiliam Styron napisao: "Kao i mnogi američki pisci i ja sam upotrebljavao alkohol kao magijski napitak za fantaziju i euforiju i da bih povećao imaginaciju." Svoj je odnos prema alkoholu, koji ga je umalo stajao glave, opisao u knjizi Vidljiva tama – memoari ludila..

Poznati američki pisac Edgar Alan Poe bio je alkoholičar (vjerojatno simptomatski, uz neku drugu psihičku bolest) i umro je u napadaju alkoholnog ludila (delirium tremens).

Psihijatar Goodwin piše da je među američkim piscima koji su bili dobitnici literarnih nagrada, bilo oko tri četvrtine alkoholičara. Tu spominje poznata imena kao što su Sinclair Lewis, Eugen O'Neill, Perl Buck, Wiliam Faulkner, Ernest Hamingway, John Steinbeck, T. S. Eliot, J.G. Cozzens, Dashuell Hammett, John Cheever, F. S. Fitzgerald.

Mnogi su pisci, osobito pjesnici, u Francuskoj u 19 stoljeću bili ovisni o opojnim drogama.

Rimski pjesnik Horacije pisao je da: "Ni jedna pjesma ne može biti dugovječna ako ju je napisao netko tko pije samo vodu." To jasno pokazuje kakav je bio njegov odnos prema pijenju alkohola. Horacije je, vjerojatno, samoga sebe smatrao vrijednim pjesnikom. Fitzgerald je, kao i naš Tin Ujević, smatrao da ga pijenje približava ljudima. Mnogi su smatrali da ih alkohol oslobađa napetosti, tjeskobe, osamljenosti i da povećava njihovu društvenost i smanjuje osjetilnu preopterećenost na koju su pisci ponosni.

Postoji nekoliko razmatranja na razini spekulacija, da alkohol, omogućuje piscima nadahnuće, inspiraciju. Kao alkoholog mogao bih ustvrditi da pisci ostvaruju najvrijednije tekstove unatoč pijenju, a ne zahvaljujući pijenju.

De Maupassant je udisao pare etera. Williams James je udisao dušični oksid. Freud je napisao da ne može dobro pisati kada je dobrog zdravlja. Pisao je dok je patio od poremećaja u radu debelog crijeva. Turgenjev je morao biti nesretno zaljubljen da bi pisao. Američki pisac T. S. Eliot govorio je da najbolje može pisati dok pati od anemije.

U fazama koje prethode pisanju, mnogi pisci osjećaju jaku tjeskobu pa i strah. Drugi pisci osjećaju strah dok pišu. Većina se pisaca emocionalno iscrpljuje dok rade na svojim djelima. Mnogi su pisci uistinu osamljeni, ili se takvima osjećaju. Kod mnogih je pisaca razdoblje dok pišu slično nekoj bolesti. Ti isti pisci izgledaju bolesni svojoj okolini dok pišu.

Nastajanje književnog djela, po svemu sudeći, jest mnogim  piscima težak ili čak neugodan  proces. Tom se  činjenicom može pokušati pravdati naglašeno izražena sklonost raznim sredstvima ovisnosti, pogotovo alkoholu. O alkoholu i alkoholizmu u književnosti postoje razna vrela podataka i mišljenja. Stavovi variraju od potpunog nepoznavanja problema, do podrobnih analiza i studija.

Zanimljivo je, što sami pisci govore, kako alkohol utječe na njihov rad. Dosta je teško ustanoviti, u kakvom je stanju (svijesti, odnosno eventualne alkoholiziranosti) bio pisac, kada je pisao neke svoje djelo.

Većina pisaca alkoholičara tvrdi, da mogu pisati u alkoholiziranom stanju (prema Goodwinu). Ne samo to, već da je i produkt pisanja tada znatno bolji. U kakvoj je to vezi s osnovnom bolešću? Poznata nam je izreka:"Omnis lueticus mendax". Vrijedi li nešto slično i za alkoholičare? Podsjetimo se da je jedna od značajki ponašanja alkoholičara – laganje. Pisci alkoholičari iznoseći spomenuti stav, mogu govoriti istinu, ali mogu i lagati. Ako su alkoholičari, velika je vjerojatnost da su lagali. Objektivnije i dublje procjene književnih djela, mogu potvrditi da li su ona nastala kada je pisac bio trijezan ili pijan. Stanoviti broj pisaca tvrdi da piju u stvaralačkoj fazi koja prethodi pisanju. Djelo pišu trijezni, jer pod utjecajem alkohola to nisu u stanju.

Pisci koji tvrde da moraju piti da bi pisali, vjerojatno racionaliziraju. Multae causa sunt bibendi! Tko bi samo nabrojio sve uzroke (i opravdanja) pijenju. Razlog za pijenje alkohola je sve što čovjeku određenog trenutka može pasti na pamet. Pronalaženje razloga ili opravdanja pijenju vrlo je popularno unutar određenih struka. Soboslikari (alkoholičari; u toj struci ih ima, navodno, mnogo) piju jer rade na propuhu. Neki u to upliću i nacije, pa Poljaci piju kao smukovi (sistematska skupina zmija; što bi to one i koliko trebale piti, da im pijenje rabe kao referentnu veličinu?), a Rusi grozno loču, da je to jedna strahota.

Pisci (alkoholičari) piju jer pišu. Tako misle i oni sami, pisci (koji piju), a i dobar dio njihove čitalačke publike. Njihova "opravdanja" sliče pomalo onima koja iznose suvremeni narkomani. Uzimajući drogu, oni spoznaju svijet na neki drugi, neuobičajeni način. Ipak, najveći dio narkomana ne bilježi rezultate takvih spoznaja na papir, i ne pokušava stvoriti književno djelo. Osobno poznajem, ili sam poznavao nekoliko pisaca kojima je alkohol "pomagao" da prestanu pisati. Ako nisu prestali, kvaliteta, a i količina njihovog pisanja se smanjila. Neki od njih smatrali su se sami alkoholičarima, a neki ne.

Pijenje iz psiholoških razloga bilo bi donekle objašnjivo razumijevanjem faza u stvaranju književnog djela.

Pisac alkoholičar može, bar donekle, djelovati ako je u njega prisutna psihološka ovisnost o alkoholu. Metabolička ovisnost teško je spojiva s bilo kakvim kvalitetnijim pisanjem (i ne samo pisanjem). Metabolički, ovisnik je rastrzan stalnim interakcijama svojeg biokemijskog statusa sa sredstvom ovisnosti. Glavnina njegovih intelektualnih napora usmjerena je dobavljanju alkohola i stvaranju sigurnosnih rezervi.

Njemu alkohola nikad ne smije uzmanjkati.

 

                                STRUČNA UREDNICA: Mr. sc. dr. Vesna Golik - Gruber

RECENZENTI:    Doc. dr. sc. Darko Breitenfeld

                       Prim. dr. sc. Željko Marinić

 Korektura: Željko Štimac

 Za tisak pripremila: Mr. sc. dr. Ema Ničea Gruber

Tisak: Tiskara «Puljko»

Radovi koji su tiskani u ovom Zborniku, preuzeti su iz Alkohološkog glasnika u izvornom obliku.

 

 

 

 

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES