ZBORNIK STRUČNIH RADOVA ALKOHOLOŠKOG GLASNIKA - PRIRUČNIK

UREDNICA Mr. sc. dr. Vesna Golik-Gruber

IZDAVAČI         Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

                                 Zajednica klubova liječenih alkoholičara Zagreb

 

Zagreb, 2003.

 

 

 

ZBORNIK

predgovor
recenzije

Sadržaj:

POGLAVLJA
članci
indeks autora

 

POČETNE

STRANICE

Početna HSKLA

 

početna zbornik

 

početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

 

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

 
 

poćetna UHVAĆENA DUGA

Kongresi i konferencije

 

 

 

 

 

ALKOHOL I UMJETNOST

Prim. dr. sc. Darko Breitenfeld

Umjetnošću  se stvaralački izražavamo i slavimo život. Prečesto je to vezano uz prekomjernu uporabu alkohola, jer, kao što i u životu neznalački i nestvarno grabimo alkohol i zavaravamo se njime, tako ga  i u umjetnosti  veličamo, misleći samo na trenutačni užitak raspoloženja i ugode.

Nažalost, i trenutačna opijenost može biti nepovoljna za stvaralaštvo (kao i pogibeljna u životu - rad i promet), jer onesposobi umjetnika za staloženiji rad (stvaranje imalo većih djela), dezorganizirajući osobu,  njen cilj i  energiju. Još se koji kratki poletni stih ili napitnicu može skladati pripit, ali više od toga "ne ide".

Problem za umjetnike je uvijek bilo nadahnuće, koje često slabi nakon nekoliko prvih, osobito literarnih djela, većinom manje-više pisanih o samome sebi (autobiografskih). Da bi ga se i dalje dostizalo, tražilo se nove načine jačih doživljavanja, što je bilo djelomično moguće i pijenjem alkohola ili uzimanjem drugih, još težih droga (Maupassant i drugi već u 19. stoljeću), iako se za to znalo od pradavnih vremena (Ovidije i drugi).

I sami pisci su o tome raspravljali, pa tako M. Kovač piše: "Pisci su cugali iz gušta ili poze, radi okrjepe duše, u slavu bohemije, slijedeći književnu tradiciju pića, oponašajući jedni druge, iz očaja ili ovisnosti, liječeći ljubavne jade ili kakve druge boljke, iz bunta i straha od smrti, u bijegu od samoće ili u jadu emigracije… Pili su i  religiozni pjesnici i mistici..."

I znanstveno je istraženo da su matematičari, tehničari i arhitekti pili uvijek znatno manje od umjetnika, a od ovih najviše književnici i glumci (ovi zadnji vjerojatno i radi traženja hrabrosti pred javnim nastupima).

Zanimljivo je da su pisci,  pišući svoja djela, iznosili i problematične misli, ali i vrlo napredne stavove, tako da i vrijednu literaturu treba oprezno čitati i, napose, preporučivati mladima. Kao što su i umjetnici često bili nesređeni ljudi, s mnogo neurotskih, napose, depresivnih crta osobnosti i razdoblja života, stvarali su ipak uglavnom trijezni i u stabilnijim dijelovima života (R. Schumann, G. F. Händel itd.). Oni su i sami pokušavali samoubojstvo, a svojim depresivnim djelima znali i druge (vjerojatno sklone depresijama) navoditi na samoubojstvo. Zato je potreban oprez u primjeni umjetnosti, bilo u prevenciji, bilo u terapiji ili rehabilitaciji.

Prekomjerno pijenje alkohola spriječilo je mnoge mlade talente da razviju svoju nadarenost i umjetnost (J. Field, J. Mysliveček itd.), a mnoge su slavne osobe (npr. skladatelji) pile zbog patnje, kao L. v. Beethoven zbog gluhoće, P. Čajkovski zbog problema u vezi sa svojom homoseksualnosti, R. Schumann zbog depresije i sumanutosti. Mnogi su završili život u alkoholnom deliriju (F. Liszt, M.P. Musorgski, J.Ch. Bach od  skladatelja). Pijan je poginuo pavši s konja Faulkner (a ne, kako je krivo priopćeno, od kljenuti srca), a  Hemingway se ustrijelio ostavši, pred starošću iscrpljen alkoholom, bez nadahnuća. Uglavnom se uz alkohol i, prema Tinu Ujeviću, moglo samozavaravati, "oslobađati"  - maštajući o vinoskocima, a on sam je ozbiljno stvarao satima trijezan, pišući većinu svojih pjesama potpuno trijezan (iako ga se drugačije sjećamo iz gostionica i kavana). Pa i on je nastradao, kao i većina pisaca, prerano - najviše zbog raka prouzročenog pušenjem.

Stoga, kako za umjetnike, tako i za nas obične ljude, vrijedi - ne smijemo se zavaravati bilo kojom lažnom "srećicom" pa, prema S. Freudu, niti alkoholom. Umjerena, zrela trijeznost je najvrjednija. Zato, stvarajmo bez "dudanja".

 

 

                                STRUČNA UREDNICA: Mr. sc. dr. Vesna Golik - Gruber

RECENZENTI:    Doc. dr. sc. Darko Breitenfeld

                       Prim. dr. sc. Željko Marinić

 Korektura: Željko Štimac

 Za tisak pripremila: Mr. sc. dr. Ema Ničea Gruber

Tisak: Tiskara «Puljko»

Radovi koji su tiskani u ovom Zborniku, preuzeti su iz Alkohološkog glasnika u izvornom obliku.

 

 

 

 

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES