ZBORNIK STRUČNIH RADOVA ALKOHOLOŠKOG GLASNIKA - PRIRUČNIK

UREDNICA Mr. sc. dr. Vesna Golik-Gruber

IZDAVAČI         Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

                                 Zajednica klubova liječenih alkoholičara Zagreb

 

Zagreb, 2003.

 

 

 

ZBORNIK

predgovor
recenzije

Sadržaj:

POGLAVLJA
članci
indeks autora

 

POČETNE

STRANICE

Početna HSKLA

 

početna zbornik

 

početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

 

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

 
 

poćetna UHVAĆENA DUGA

Kongresi i konferencije

 

 

 

 

 

ISLAM I ALKOHOLIZAM

Alkoholizam jedan od problema čovjeka s kojim se islam detaljno bavi u svom nauku, proglašavajući jednim od najgorih zala s kojim se pojedinac i društvo susreću.

Pored toga što islam smatra alkohol velikim grijehom, on ga drži i teškom bolesti koja može prerasti u društvenu zarazu. S toga je Kur'an u odvikavanju alkohola svojih pristalica primijenio metodu postupnosti.

Prvi kur'anski citat o alkoholu kaže: "Pitat ćete o alkoholu. Reci im da u njemu ima korisnog i štetnog; ali štetno je prevladavajuće."

            U drugom citatu Kur'an zabranjuje vjernicima pristup u molitvu kada su u alkoholiziranom stanju: " Ne pristupajte u molitvu kada ste pijani, sve dok ne razumijete što molite."

U trećem kur'anskom citatu alkohol je proglašen sotonskim djelom: "Vjernici, znajte da je alkohol, kocka i ezoterija djelo đavola i klonite ih se ako mislite biti nesreće pošteđeni".

U četvrtom kur'anskom citatu stoji: " Sotona želi da kroz alkohol i kocku posije između vas neprijateljstvo i mržnju i da vas odvrati od molitve i dobrih djela."

Pogansko društvo u vrijeme pojave islama, u sedmom stoljeću, bilo je u velikoj mjeri zaraženo alkoholizmom. Neki od najbližih suradnika Božjeg poslanika Muhammeda a.s. priznali su da su prije nego su postali muslimanima dnevno pili i po dvadesetak litara vina. Gotovo je nemoguće bilo susresti muškarca u to doba koji nije pio alkohol. Za vrijeme desetogodišnje borbe protiv alkohola redovi muslimana su u cijelosti očišćeni od alkoholičara i svi oni pred koje se stavio izbor, islam ili alkohol, prihvatili su prvo. Sve do pojave osmanske države u četrnaestom stoljeću u muslimanskom društvu alkohol se konzumirao samo u najintimnijim krugovima: Da bi alkohol u cijelosti dokinuo u muslimanskom društvu, Muhammed a.s. je zabranio njegovu proizvodnju, prodaju, darivanje, držanje alkohola u muslimanskim domovima.

Nažalost, alkohol je u posljednja dva stoljeća ozbiljno zaprijetio i muslimanima. Prema najnovijim istraživanjima u Turskoj se najviše proizvede i potroši alkohola u Europi, iako ta zemlja pripada islamskom svijetu: Slično je i s nekim drugim zemljama. Od ukupno 49 islamskih zemalja, u 11 njih je zakonski dozvoljena proizvodnja i potrošnja alkohola. U 21 zemlji alkohol je zakonom zabranjen, a u ostalim njegova je proizvodnja i potrošnja ograničena na posebna mjesta, kao što su hoteli visokih kategorija.

Alkoholizmom su pogođeni naročito periferni muslimanski narodi. Prema nekim pokazateljima, u BiH danas ima oko pola milijuna alkoholičara, a u nekim zemljama bivšeg SSSR, u kojima su muslimani pretežito pučanstvo, alkoholizam doseže preko 50%. Očito je da metode u borbi protiv alkoholizma treba modernizirati i prilagođavati sadašnjem trenutku. Treba, međutim, istaći da je alkohol u svijetu muslimana, a naročito kod vjerničkog dijela, teški grijeh i zahvaljujući toj svijesti, muslimanski svijet, koji broji oko 1.2 milijuna, spada u onaj dio svijeta kojega nazivamo trezvenjačkim.

Ševko Omerbašić

 

                                STRUČNA UREDNICA: Mr. sc. dr. Vesna Golik - Gruber

RECENZENTI:    Doc. dr. sc. Darko Breitenfeld

                       Prim. dr. sc. Željko Marinić

 Korektura: Željko Štimac

 Za tisak pripremila: Mr. sc. dr. Ema Ničea Gruber

Tisak: Tiskara «Puljko»

Radovi koji su tiskani u ovom Zborniku, preuzeti su iz Alkohološkog glasnika u izvornom obliku.

 

 

 

 

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES