ZBORNIK STRUČNIH RADOVA ALKOHOLOŠKOG GLASNIKA - PRIRUČNIK

UREDNICA Mr. sc. dr. Vesna Golik-Gruber

IZDAVAČI         Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

                                 Zajednica klubova liječenih alkoholičara Zagreb

 

Zagreb, 2003.

 

 

 

ZBORNIK

predgovor
recenzije

Sadržaj:

POGLAVLJA
članci
indeks autora

 

POČETNE

STRANICE

Početna HSKLA

 

početna zbornik

 

početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

 

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

 
 

poćetna UHVAĆENA DUGA

Kongresi i konferencije

 

 

 

 

 

ALKOHOLIZAM U ZRCALU UČENJA PRAVOSLAVNE CRKVE

Jedan od sedam smrtnih grijeha, za pravoslavne kršćane, jest i neumjerenost u jelu i piću - lakomost i pijanstvo. Čemu je nasuprot vrlina - uzdržljivost, tj. umjerenost u konzumaciji jela i pića. Pod pićem podrazumijevamo "silovita" pića, što je u Bibliji i kod kršćanskih učitelja jasno definirano.

Da se zadržimo samo na vinu koje ima široku primjenu u obredima Pravoslavne crkve, kao npr. pri sahranama - prelijevanje grobova, koljva (žita) na parastosima i slavskog kolača o krsnim slavama i vjenčanju. U svim tim slučajevima vino nije alkohol. Pogotovo nije alkohol kad se na Službi Božjoj žrtvuju beskrvni darovi - kruh i vino - i pretvaraju u istinito tijelo i krv Kristovu, što se zasniva na Kristovoj zapovijedi danoj apostolima na Posljednjoj večeri: "Uzmite, jedite, ovo je tijelo moje, koje se za vas lomi radi oproštaja grijehova. Pijte iz ove čaše svi, ovo je Krv moja Novoga Zavjeta, koja se za vas i mnoge prolijeva, radi oproštaja grijehova. Ovo činite u moj spomen." (Lk 22, 19-20; Mt 26, 26; Mk 14, 22). Pravoslavni vjernici primaju Svetu tajnu pričešća u oba vida - kruha i vina i pristupaju joj onako kako ih Crkva poučava - sa strahopoštovanjem, vjerom i ljubavlju. Za tu priliku se spremaju postom i molitvom.

Post je kad se čovjek dobrovoljno suzdržava od jela i pića, a u namjeri da se pokaje za svoje grijehe i da se izmiri s Bogom. Postom čovjek obuzdava svoje tijelo, da bi dao prvenstvo svojoj duši i izrazio svoju smirenost pred Bogom. Ovo ne može postići neumjerenim uživanjem u jelu i piću. Toliko o primjeni vina  ( ne alkohola) u bogosluženjima Pravoslavne crkve.

Stav prema pijenju alkoholnih pića, a ne samo vina, Crkva je oduvijek imala na osnovi biblijskih spoznaja, učenju sv. otaca, te ga prezentira svojim vjernicima preko Moralnog bogoslovlja.

Prvi Noa, obrađujući zemlju, zasadi vinograd i, napiv se vina, opi se ( Post 9, 20-21) i kao posljedica toga pijanstva, razori se obitelj i pade prokletstvo na čitavo Hamovo potomstvo.

Znači, proizvodnja vina datira daleko prije Krista. Zna se da su vinovu lozu uzgajali i stari Grci i Rimljani i proizvodili veoma kvalitetna vina, što je motiviralo Kelte da ih napadnu i prodru na prostore današnje Italije i Grčke. Kelti su proizvodili pivo.

Trezvenost je normalno stanje ljudske prirode i visoka moralna vrlina. Apostol Pavao poučava Timoteja o tome kakav treba da je kandidat za vladiku (biskupa), odnosno đakona, pa kaže da je: trezven....ne pijanica.....ne onaj koji mnogo vina pije ( Tim 3, 2-8). Između ostalih prijestupnika, ni pijanice neće naslijediti carstva Božijeg ( I Kor 6, 10).

Za iskrenog vjernika neprihvatljivo je prekomjerno pijenje alkohola jer dovodi u pitanje ne samo svoje zdravlje, mjesto i ugled u društvu, već ugrožava svoju obitelj. Dugogodišnje konzumiranje alkohola, iako u početku u malim količinama, dovodi do oštećenja vitalnih organa, naročito jetre i mozga, zbog čega nerijetko nastupa smrt. U alkoholiziranom stanju, ne kontrolirajući svoje postupke, čovjek svojim bližnjima nanosi velike nevolje i patnje.

Crkva ne zabranjuje umjereno konzumiranje alkohola, radi okrijepe ili zdravstvenih razloga. Vino se nekada smatralo za lijek. Što uostalom i jest.

Prvo Kristovo čudo vezano je za vino na svadbi u Kani Galilejskoj. Crkva ga čak i preporučuje za određene dane i prigode.

Danas, nažalost, ima mnogo više raznih alkoholnih pića nego vrsta dobroga vina, koja su mnogo štetnija za ljudsko zdravlje.

Svatko  tko se opija, čini veliki grijeh. Griješi i onaj koji drugome omogućava da se opija, a i onaj koji ne pomogne bližnjemu svome da se riješi toga poroka.

Da završimo riječima psalmista: "Vino veseli srce čovjeku...ali, i pomračuje um."

 O. Marinko Juretić

 

                                STRUČNA UREDNICA: Mr. sc. dr. Vesna Golik - Gruber

RECENZENTI:    Doc. dr. sc. Darko Breitenfeld

                       Prim. dr. sc. Željko Marinić

 Korektura: Željko Štimac

 Za tisak pripremila: Mr. sc. dr. Ema Ničea Gruber

Tisak: Tiskara «Puljko»

Radovi koji su tiskani u ovom Zborniku, preuzeti su iz Alkohološkog glasnika u izvornom obliku.

 

 

 

 

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES