ZBORNIK STRUČNIH RADOVA ALKOHOLOŠKOG GLASNIKA - PRIRUČNIK

UREDNICA Mr. sc. dr. Vesna Golik-Gruber

IZDAVAČI         Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

                                 Zajednica klubova liječenih alkoholičara Zagreb

 

Zagreb, 2003.

 

 

 

ZBORNIK

predgovor
recenzije

Sadržaj:

POGLAVLJA
članci
indeks autora

 

POČETNE

STRANICE

Početna HSKLA

 

početna zbornik

 

početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

 

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

 
 

poćetna UHVAĆENA DUGA

Kongresi i konferencije

 

 

 

 

OVISNOST  O  INTERNETU

Današnja informatička tehnologija omogućava dosad neslućene vidove komunikacije među populacijom cijelog svijeta. Ta komunikacija je  brza, a dostupnost informacija i resursa na Internetu je doslovno neograničena.

Na Internetu se nude razni informacijski servisi, novosti, pravni savjeti, mali oglasi, mogućnosti zapošljavanja, online kupovina, izravna komunikacija između korisnika (e-mail, chat), edukacija i trening i sl.

Jedna od prednosti ovog medija jest u tome da, kad se jednom priključi, svi sadržaji postaju svakomu dostupni. Komunikacija među korisnicima je specifična, jer traje u realnom vremenu, a ipak nije neposredna. Subjekti u takvoj komunikaciji nemaju neposrednu predodžbu jedni o drugima, što nije uvijek pozitivno, ali svakako daje novu dimenziju.

Internet može poslužiti kao snažno i učinkovito sredstvo u socijalizaciji jer omogućuje trenutačni kontakt među ljudima cijelog svijeta, brzu razmjenu ideja, mišljenja, odgojnih i zabavnih sadržaja. Međutim, korištenje računalom i Internetom mora biti s mjerom i konstruktivno, u smislu da služi integraciji korisnika u neposrednu socijalnu i radnu okolinu, a ne da postane samo sebi svrhom, ili da postane ovisnost. Poznat je fenomen otuđenja korisnika koji su postupno zaluđeni ovom tehnologijom i koji u principu sve raspoloživo vrijeme provode buljeći u ekran.

 Postavlja se pitanje može li se razviti ovisnost o Internetu ili ne. Poremećaj u smislu ovisnosti o Internetu primijećen je i definiran 1994. godine.

Dr. Kimberly Young, psihologinja na Sveučilištu u Pittsburghu, prva se počela baviti istraživanjima vezanim uz ovisnost o Internetu i prva je definirala to kao poremećaj. Zaslugom dr. Young, osnovan je prvi centar za Online ovisnosti (Centre for Online Addiction) i izdana je prva knjiga o tome predmetu.

U posljednje vrijeme održava se sve veći broj simpozija o ovome problemu te se sve više govori o patološkom korištenju Interneta i njegovoj zlouporabi, koje ima slična svojstva kao i ovisnost o kockanju  i drogama.

Pri prekomjernom korištenju Interneta javljaju se simptomi kao i kod drugih ovisnosti. Najizraženiji simptom jest pomanjkanje kontrole, povlačenje u sebe, socijalna izolacija, bračni nesklad, povećanje financijskih dugova, smanjenje uspjeha na poslu i u školi. Uz ove simptome, s vremenom se javljaju i simptomi sa širim socijalnim posljedicama, kao što su: zanemarivanje djece, razvodi brakova, odustajanje od škole, gubitak radnog mjesta. Ni ovu grupu ovisnika ne zaobilaze problemi sa zakonom, primjerice zbog provaljivanja u sigurnosne sustave. Tipični početni simptomi ovisnosti o Internetu jesu: korištenje Interneta više od 38 sati tjedno, laganje obitelji koliko se koristi Internetom, nemir, iritantnost, zanemarivanje društvenih obveza, konstantna nemogućnost izabiranja "quit".

Na Marquette sveučilištu provedeno je istraživanje među osobama koje su se dobrovoljno javile, a korisnici su Interneta. Uzorak nije bio slučajan. Istraživanje je pokazalo da 89% ispitanika ima slične simptome drugim priznatim ovisnostima. Više od polovice ispitanika imalo je osjećaj da njihov posao i škola trpe zbog Interneta. 37% ispitanika izjavilo je da svakodnevno sve manje spava kako bi mogli koristiti Internet. U 58% ispitanika je zabilježena pojava da im je netko drugi rekao kako previše vremena provode na Internetu; 30% ispitanika se osjeća umorno; 12% ispitanika je izjavilo da je većinu svojih prijatelja srelo upravo na Internetu, što bih objasnila velikim brojem sati provedenih razgovarajući s nekim. Ovu izjavu bih povezala i usporedila s drugim ovisnostima, posebno s alkoholizmom i ovisnostima o drogama, čiji ovisnici često izjavljuju da "svi piju" i da se "svi drogiraju". Tek kada prestanu s time, vide da ima i onih koji to ne čine.

Kriteriji za prepoznavanje ovisnosti o Internetu jesu: neuspješni pokušaji da smanje korištenje Interneta ili uopće ne žele smanjiti korištenje; lažu ili skrivaju koliko vremena provode na Internetu; izgubili su interes za rekreaciju i društvene kontakte, depresivni su (simptomatično povlačenje). Često su se te osobe javljale svojim liječnicima opće medicine s tim simptomima, ali nisu dobivali nikakvu stručnu pomoć, jer liječnici jednostavno nisu mogli prepoznati bolest, budući da nisu bili upoznati s tom vrstom poremećaja (Canadian Medical Association Journal, 1997.g.).

Neke mreže daju 750 sati besplatnog korištenja Interneta, a koji se moraju potrošiti u prvih mjesec dana. Ova povlastica jedan je od čimbenika koji potiču razvoj ovisnosti, jer osoba želi iskoristiti beneficije koje dobiva (The Lancet, 1998.g.).

Ovisnost raste, jer većina korisnika koristi besplatne impulse na poslu, koji se ne mogu kontrolirati, jer  velika poduzeća imaju servere na kojima je onda 24 sata dnevno dostupan Internet i nemoguće je kontrolirati vrijeme  provedeno na Internetu.

U 563 ispitanika pokazalo se da korištenje Interneta utječe na njihov život. Najviše se odražava na problem nemogućnosti organizacije vremena (Psihological Reports, 1997.).

Psiholozi i drugi stručnjaci u centrima za ovisnike o Internetu kažu da je to isti poremećaj ovisnosti koji proizvodi iste tipove društvenih problema kao i ostale priznate ovisnosti (Canadian Medical Association Journal, 1996.g.).

            Katarina Radat, dipl.soc.radnica

                                STRUČNA UREDNICA: Mr. sc. dr. Vesna Golik - Gruber

RECENZENTI:    Doc. dr. sc. Darko Breitenfeld

                       Prim. dr. sc. Željko Marinić

 Korektura: Željko Štimac

 Za tisak pripremila: Mr. sc. dr. Ema Ničea Gruber

Tisak: Tiskara «Puljko»

Radovi koji su tiskani u ovom Zborniku, preuzeti su iz Alkohološkog glasnika u izvornom obliku.

 

 

 

 

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES