ZBORNIK STRUČNIH RADOVA ALKOHOLOŠKOG GLASNIKA - PRIRUČNIK

UREDNICA Mr. sc. dr. Vesna Golik-Gruber

IZDAVAČI         Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

                                 Zajednica klubova liječenih alkoholičara Zagreb

 

Zagreb, 2003.

 

 

 

ZBORNIK

predgovor
recenzije

Sadržaj:

POGLAVLJA
članci
indeks autora

 

POČETNE

STRANICE

Početna HSKLA

 

početna zbornik

 

početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

 

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

 
 

poćetna UHVAĆENA DUGA

Kongresi i konferencije

 

 

 

 

PUŠENJE I ALKOHOLIZAM

Tečaj odvikavanja od pušenja, 14. do 18. lipnja 1999.

Iako sam alkoholog, stavio sam pušenje u ovom članku na prvo mjesto. To je zato jer se liječeni alkoholičari, usprkos nepijenju nalaze u vrlo ugroženom položaju, baš zbog pušenja. Već dugo se zna da liječeni alkoholičari, usprkos nepijenju alkohola, često umiru od kroničnih bolesti, i to puno prije 70. godine, koja je za muškarce donja granica životnog vijeka. Dugo se naslućivalo ili kombiniralo o čemu je najviše riječ. Tek prije nekoliko godina izašle su i bile objavljene velike engleske studije o mortalitetu - smrtnosti liječenih alkoholičara 20, pa i 40 godina nakon liječenja. Jasno je isplivalo na površinu da su ranije umirali pušači, koji su pušili po jednu, a još više oni koji su pušili dvije  do tri kutije cigareta dnevno. Osobito ako je u njihovim obiteljima bilo oboljelih od raka. Umirali su od raznih vrsta raka, napose od raka dišnih putova (grkljana, dušnika, bronha, pluća), ali i od emfizema i srčanog udara. Naime, ustanovilo se, da ako netko puši petnaestak godina kutiju cigareta na dan, onda (najčešće prije četrdesete godine, čak i tridesete, ako je rano započeo pušiti), pa i ako prekine s pušenjem, opasnost od raka više ne opada, jer je već začeta klica raka u njemu i podmuklo se postupno razvija. To znači da je alkoholičar u vrijeme  početka liječenja, oko četrdesete godine, najčešće već najozbiljnije kao pušač ugrožen da oboli od raka.

Shvaćam potpuno da se, napose, teško suzbija više ovisnosti u isti čas, iako su baš takve češće kod nas i u svijetu. Alkoholičar se najčešće nije u stanju odmah riješiti i alkohola i pušenja, ali svjesni smo činjenice da je alkoholičar nakon dvije do tri godine liječenja, nepijenja i oporavljanja u klubu liječenih alkoholičara, podržan od svoje bliže i dalje okoline, dovoljno sređen i postojan te može, makar u zadnji čas, hitno odlučiti da učini sve kako bi odmah prestao pušiti. Tu, nažalost, slijedi razočaranje. Nakon svih nastojanja vrlo se malen broj liječenih alkoholičara odlučio, usprkos svim pozivima i najavljivanjima, (da ne kažemo navaljivanja ?!), na ponuđeni tečaj za odvikavanje od pušenja, što se prošle godine u lipnju održao u Klinici za psihijatriju, alkoholizam i druge ovisnosti KB ''Sestre milosrdnice'' u Zagrebu.

Kako ovo smatram vrlo važnim, dužan sam zabrinuto i ozbiljno pozvati liječene alkoholičare pušače, da trijezno  shvate opasnost u kojoj se nalaze i da se ne zavaravaju sadašnjim boljim stanjem zdravlja i relativnim zadovoljstvom i slogom u obitelji, već da se zajedno s drugim pušačima u obitelji , uz istu, povoljnu cijenu od 90 kuna po osobi, dok su u gradu takvi tečajevi koštaju 500 kuna, prijave preko svog kluba u  našu Kliniku,  tel. 3787-941, 3787-217 ili 3787-125. Tečaj vodi već godinama prim.dr.sc. Nevenka Čop-Blažić, a održat će se 14. do 18. lipnja od 17 do19 sati u prostorijama Dnevne bolnice Klinike za psihijatriju, alkoholizam i druge ovisnosti KB ''Sestre milosrdnice'' u Vinogradskoj c. 29.

Nužno je tu prigodu iskoristiti. Zato, ne oklijevajte! Prenite se i krenite odmah!!! Budimo uzor našoj djeci i u nepušenju i borimo se da se suzbiju sve ovisnosti o psihoaktivnim tvarima, osobito ako su isprepletene, te se jednakom pažnjom  okomimo na sve njih,  temeljito i dovoljno rano, da ne bismo kasnije, od bilo koje od njih nepovratno i neizbježno nastradali.

O svemu tome ozbiljno raspravite i u svome klubu i u svakoj obitelji. Zamislite se i donesite svoju još jednu sudbonosnu odluku, tj. odluku o odvikavanju od pušenja i javite nam se što prije.

Prim. dr. sc. Darko Breitenfeld

                                STRUČNA UREDNICA: Mr. sc. dr. Vesna Golik - Gruber

RECENZENTI:    Doc. dr. sc. Darko Breitenfeld

                       Prim. dr. sc. Željko Marinić

 Korektura: Željko Štimac

 Za tisak pripremila: Mr. sc. dr. Ema Ničea Gruber

Tisak: Tiskara «Puljko»

Radovi koji su tiskani u ovom Zborniku, preuzeti su iz Alkohološkog glasnika u izvornom obliku.

 

 

 

 

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES