ZBORNIK STRUČNIH RADOVA ALKOHOLOŠKOG GLASNIKA - PRIRUČNIK

UREDNICA Mr. sc. dr. Vesna Golik-Gruber

IZDAVAČI         Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

                                 Zajednica klubova liječenih alkoholičara Zagreb

 

Zagreb, 2003.

 

 

 

ZBORNIK

predgovor
recenzije

Sadržaj:

POGLAVLJA
članci
indeks autora

 

POČETNE

STRANICE

Početna HSKLA

 

početna zbornik

 

početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

 

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

 
 

poćetna UHVAĆENA DUGA

Kongresi i konferencije

 

 

 

 

Mjesec borbe protiv alkoholizma i drugih ovisnosti

15. studenog -15. prosinca 2000.

Prim. dr. sc. Darko Breitenfeld*

Tzv. visoka politika razvijenog svijeta poprilično je poticana alkoholom, uz podršku mnogih političara i multinacionalnih kompanija, uz prešutnu suglasnost puka (koji, prema Freudu, nakratko grabi lažnu sreću), uz preobilnu podršku medija, iako je alkohol najopasnija i najštetnija ovisnička psihoaktivna tvar - droga. Alkoholna problematika javlja se već u osnovnoj školi, zajedno s pušenjem i uskoro drugim drogama. Ona se javlja sve češće kod žena, osamljenih starijih o soba, te napose u nerazvijenim, tranzicijskim i kriznim – ratom zahvaćenim zemljama, postajući tako  glavni društveno medicinski problem. Tako u nas više od  milijun Hrvata (uzevši u obzir i njihove obitelji) pati zbog posljedica prekomjernog pijenja alkoholnih pića. Stoga je svako pijenje alkoholnih pića rizično (što treba pisati i na etiketama boca), jer su od 18. godine  pa nadalje smrtonosne alkoholne nesreće najčešće (100 puta češće nego kod trijeznih).  Osim toga,  alkoholičari umiru 20 godina ranije od ostalog pučanstva.

Sve su to razlozi zbog kojih se sadašnje društveno dopušteno prekomjerno pijenje (do deset puta  iznad svjetskih javnozdravstveno preporučljivih kriterija) i alkoholne poteškoće teško može suzbijati “odozgo”.

Iako se tomu, na žalost, samo djelomično suprotstavljaju stručnjaci, jer ih sredstva javnog priopćavanja izbjegavaju (ne objavljuju ni 10% njihovih napisa), uz njihovu pomoć veću uspješnost postižu akcije “odozdo”, tj. od udruga svjesnih građana koje promiču zdrav (i apstinencijski u smislu psihoaktivnih tvari) način života. U nas su to klubovi liječenih alkoholičara, Hrvatsko društvo za suzbijanje alkoholizma, ali i Gradsko poglavarstvo i niz stručnih i političkih (Forum žena SDP-a i itd.) ustanova, a poželjne su i druge grupe građana, poput američke udruge “Roditelji protiv pijane vožnje” (MADD), te akcija da trijezni voze pijane kućama, itd.

Uoči Mjeseca borbe protiv alkoholizma i drugih ovisnosti trebalo bi intenzivno, stručno i javno utjecati na donošenje što strožeg  zakona o pijenju alkoholnih pića, a koji treba omogućiti veće poreze na alkoholna pića, uz manju izravnu i neizravnu promidžbu (uvođenje protupromidžbe) i sponzoriranje, napose u športu – mladeži, te jače zakonske mjere, u smislu reguliranja prometa bez sudionika u vožnji pod utjecajem alkohola (privremene vozačke dozvole u cilju smanjivanja broja smrtno stradalih mladih vozača, često i zbog alkohola – policijske kontrole na kraju vikendskog rada disko klubova), zabrane prodaje, usluživanja i javnog točenja alkoholnih pića za osobe mlađe od 18 godina, uz skraćivanje vremena usluživanja građana u ugostiteljstvu odnosno, na 100 m od škola. Turistička inspekcija bi u tom pravcu trebala konačno više raditi, a ne da se svuda maloljetnicima nekažnjeno toči alkohol. Treba zabraniti točenje alkohola u svim radnim organizacijama, pa i u njihovim ili za njih predviđenim ugostiteljskim objektima. Također treba zabraniti javno medijsko prikazivanje nuđenja, kušanja te pijenja alkoholnih pića u službenim ceremonijama i političkom životu, a napose u zakonodavnoj, izvršnoj i sudskoj vlasti i ustanovama. Treba zabraniti točenje i nuđenje svih alkoholnih pića u promidžbene svrhe, ali i duševno bolesnim osobama smanjene duševne uračunljivosti, osobama pod izrazitim utjecajem alkohola, vozačima u automobilima ili blizu automobila koja voze, na benzinskim crpkama, u krugu ili u blizini športskih terena – kompleksa, vojnicima, kao i službenim osobama javnog reda.

Potrebno je ne samo pooštravanje mjera i poboljšanje nastave u auto-školama, već i u pravcu posebnih mjera za prekršitelje prometnih propisa, koji voze pod utjecajem alkohola (od odgojnih do terapijskih). S tim u vezi, sjetimo se pijanog divljanja prije, za vrijeme i poslije utakmica, što je u nas prevršilo sve mjere (alkohol se prodaje i na stadionima). Nastava u školama se treba i dalje što više pozitivno usavršavati u pravcu zdravog načina življenja, uočavati opasnosti od i najmanjeg  eksperimentiranja psihoaktivnim tvarima, pravodobnih terapijskih intervencija kod mladih i rada s roditeljima i nastavnicima (jedna od započetih akcija Gradskog poglavarstva).

Važno je usmjeravanje preventivnih akcija i na dječje vrtiće, a posebno su važni redoviti tečajevi za trudnice i dojilje i u protualkoholnom i svakom drugom protupsihoaktivnom pravcu – u jedinom pravom trenutku za pozitivnu promjenu životnih stavova već zrelih osoba.

Svjetski su vrijedni i u nas uspješni obiteljski postupci u bolničko – ambulantnom liječenju i rehabilitaciji alkoholizma, napose u Klinici za psihijatriju, KB "Sestre milosrdnice"Referentnim centrom za alkoholizam Ministarstva  zdravstva Republike  Hrvatske, kako bi se, uz niz drugih  pozitivnih efekata u klubovima liječenih alkoholičara uključivanjem i djece utjecalo na prekidanje obiteljskog lanca alkoholizma, odnosno na ponovni povratak sreće u cijelu obitelj bez alkohola.

Važno je bilo osnivanje Saveza klubova liječenih alkoholičara Hrvatske, kako bi se pomoglo ugroženim obiteljima, a dostručni djelatnici u klubovima liječenih alkoholičara su primjer dobrovoljnog rada. Klubovi se sve više otvaraju prema društvu.

Počeli smo upravo 15. studenog 2000. u srijedu u 14,00 sati pred Gradskim poglavarstvom, s gradonačelnikom Milanom Bandićem i poznatim športašima (Brkljačić, Dragaš, Šurbek itd.) alkoholno preventivnim akcijama – školskim maratonom s majicama “Športom protiv PAD-a” (pušenja, alkohola, droge), nizom predavanja i tribina, te uskoro "Mandarinskim" susretima bez alkohola i pušenja u  "The Bestu", koje bi trebalo učiniti svakotjednim. Sjetimo se "Trijeznog tramvaja zvanog čežnja" za Valentinovo, te nizom drugih akcija sa starijim ljudima na Sljemenu, Maksimiru, Zrinjevcu, te netom u Trnju, u smislu trijeznog davanja krvi. O svemu tome svjedoči i izvrsna knjižica za mladež “Život je previše dragocjen da biste ga utopili” (u alkoholu), Alkohološki glasnik, Alcoholism i druga izdanja.

Nakon pijanih "norijada" maturanata stigle su nam također pijane pivijade i sada s pijanom vožnjom i Martinja. Razmislimo, želimo li baš takav Zagreb ili bilo koji drugi grad, takvu nekulturu pijenja, toliko prekomjerno “društveno” pijenje alkohola – poglavito sada u okviru Mjeseca borbe protiv alkoholizma i drugih ovisnosti

Svjetski statistički podaci o alkoholnoj problematici su:

-5% pučanstva  je ovisno o alkoholu

-20% pučanstva su izrazito prekomjerni pilci

-40% samoubojica srlja u smrt zbog alkoholnih problema

-50% pučanstva s obiteljima pati zbog alkohola

-50% svih smrtonosnih prometnih nesreća uzrokovano je alkoholom (10-100 puta češće no što bi to bilo u trijeznom stanju, pa je alkohol jedan od najčešćih uzroka smrti prije 30. godine, što skraćuje životni vijek za 20-ak godina)

-67% - dvije trećine pojedinačnih utapljanja događa se u pijanom stanju

-80% kriminala je posredno ili neposredno uzrokovano ili popraćeno alkoholom

-alkohol je zdravstveno društveno najopasnija "droga", znatno opasnija od razvikanih ilegalnih – tzv. "teških" droga i posebice uništava cijele obitelji

-u Europi se danas pije 5-15 puta više od javno zdravstveno podnošljive granice, pa je društveno pijenje najčešće prekomjerno pijenje.

Zaključno rečeno: u prosjeku su alkoholni učinci za pojedinca, obitelj i društvo mnogo štetniji (i do 3 puta skuplji u smislu bolovanja) nego korisniji, a dugotrajno gledano je novčani gubitak od alkohola do 10 puta veći od neposrednog dobitka proizvodnjom i potrošnjom – oporezivanja alkoholnih pića.

Stoga barem 1% tih sredstava treba dati za sprječavanje, liječenje i rehabilitaciju (klubove liječenih alkoholičara – koji i preventivno djeluju) alkoholnih poremećaja.

_________________________________________________________________________________________________________

* Šef Odjela parcijalne hospitalizacije u Klinici za psihijatriju KB "Sestre milosrdnice", predsjednik Zajednice klubova liječenih alkoholičara Zagreba, predsjednik Hrvatskog društva za alkoholizam i druge ovisnosti Hrvatskog liječničkog zbora.

                                STRUČNA UREDNICA: Mr. sc. dr. Vesna Golik - Gruber

RECENZENTI:    Doc. dr. sc. Darko Breitenfeld

                       Prim. dr. sc. Željko Marinić

 Korektura: Željko Štimac

 Za tisak pripremila: Mr. sc. dr. Ema Ničea Gruber

Tisak: Tiskara «Puljko»

Radovi koji su tiskani u ovom Zborniku, preuzeti su iz Alkohološkog glasnika u izvornom obliku.

 

 

 

 

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES