ZBORNIK STRUČNIH RADOVA ALKOHOLOŠKOG GLASNIKA - PRIRUČNIK

UREDNICA Mr. sc. dr. Vesna Golik-Gruber

IZDAVAČI         Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

                                 Zajednica klubova liječenih alkoholičara Zagreb

 

Zagreb, 2003.

 

 

 

ZBORNIK

predgovor
recenzije

Sadržaj:

POGLAVLJA
članci
indeks autora

 

POČETNE

STRANICE

Početna HSKLA

 

početna zbornik

 

početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

 

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

 
 

poćetna UHVAĆENA DUGA

Kongresi i konferencije

 

 

 

 

NEKI SOCIOKULTURNI ASPEKTI PIJENJA ALKOHOLNIH PIĆA I ALKOHOLIZMA

Vlatko Thaller i Srđan Marušić*

Pijenje alkoholnih pića dio je običaja i navika jedne uže zajednice, društva i naroda. Običaji i navike nisu isključivo vezane uz pijenje alkoholnih pića, već uključuju, u primarnom smislu, i druge običaje i navike: gozbe, veselja, grupna sastajanja, zajedničke zabave,  važne datume, događaje itd. U suvremenom životu napetost i tjeskoba postaju fenomeni koji se rješavaju u nekim sredinama pijenjem alkoholnih pića. Individualna i kolektivna napetost je na taj način potakla nove običaje i navike pijenja alkoholnih pića. Mada se čini da u ljudskim zajednicama postoje isti običaji i navike pijenja, mora se utvrditi kako neke zajednice svojim običajima više favoriziraju pijenje alkoholnih pića (u čestini i količini), a neke manje. Neke zajednice imaju specifične običaje koje favoriziraju čestinu i količinu pijenja alkoholnih pića do granice koja je vrlo blizu alkoholizmu. Sigurno da postoje razlike u običajima i navikama pijenja, kao npr. između Francuske, Grčke, Italije, Hrvatske i Španjolske s jedne strane, i sjeverno-europskih zemalja. Postoji razlika u običajima i navikama pijenja između Amerike i Europe. Postoje također razlike u običajima i navikama pijenja seoskog i gradskog stanovništva, između industrijski razvijenih  zemalja i tzv. zemalja u razvoju.

U Hrvatskoj ima područja u kojima je razvijeno vinogradarstvo i područja u kojima se više proizvodi rakija. Ima područja u kojima su vjerski običaji (muslimanska vjera) uspjeli sačuvati ljude od upotrebe alkoholnih pića itd. Mada smo zemlja s visokom unutrašnjom migracijom, još uvijek možemo identificirati specifične običaje i navike pijenja, primjerice zagorske regije u usporedbi s dalmatinskom. Svi naši gradovi ispremještani su običajima i navikama pijenja specifično gradskog sustava i migracijskog (obično sa sela) sustava.

Poseban su problem sredine koje imaju visoku toleranciju prema pijenju alkoholnih pića, učestalije običaje i navike pijenja. Takve sredine imaju i veći broj alkoholičara.

Nekada se  smatralo da se prevencija alkoholizma može provoditi zagovaranjem umjerenjaštva i isticanjem svih štetnih posljedica alkoholizma. Usporedo s takvim načinom pristupa prevenciji, pristupilo se i metodologiji pomoću koje se mijenja odnos prema upotrebi alkoholnih pića. Taj se odnos nastoji mijenjati seminarima za senzibilizaciju, osobito istaknutih, uglednih osoba koje mladim osobama služe za uzor i identifikaciju (nastavnici, rukovoditelji, liječnici itd.). Uz sve to, trebalo bi mijenjati običaje i navike pijenja. Bez bitnog mijenjanja običaja i navike nije moguće u pravom smislu promijeniti odnos prema upotrebi alkoholnih pića.

U Klinici za psihijatriju, alkoholizam i druge ovisnosti Kliničke bolnice ''Sestre milosrdnice'', dnevno se liječi u stacionaru 60 alkoholičara, u dnevnoj bolnici 80 alkoholičara, u parcijalnoj hospitalizaciji (dispanzer 50-60 bolesnika i u vikend programu 20 bolesnika. Alkoholičari se liječe po kompleksnom socijalno-psihijatrijskom programu, u kojem je temeljno obiteljsko liječenje i klub liječenih alkoholičara (uz grupnu psihoterapiju, terapijsku zajednicu, edukaciju i ev.  medikamentozno liječenje).

Takvo liječenje utemeljeno je 1964. godine, otvaranjem Centra za proučavanje i suzbijanje alkoholizma i drugih ovisnosti pri Klinici za psihijatriju, alkoholizam i druge ovisnosti, Kliničke bolnice "Sestre milosrdnice" u Zagrebu.

Centar je postupno postao veoma važan centar za multidisciplinarne studije i liječenje alkoholizma. U ožujku 1998. godine Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske odabralo je Centar za Hrvatski referentni centar za alkoholizam.

Od samog početka proučavanja i suzbijanja alkoholizma ali i kasnije,  u brojnim istraživanjima, alkoholičari potječu iz obitelji alkoholičara, u većoj mjeri pripadaju alkoholnoj subkulturi i da su vrlo rano došli u dodir s alkoholnim pićem i počeli piti.

Na temelju empirijskih iskustava i nekih parcijalnih ranijih istraživanja smatrali smo da mora postojati razlika između skupine alkoholičara i nealkoholičara, te smo proveli istraživanje s ciljem da se utvrdi postoji li razlika između skupine alkoholičara i nealkoholičara s obzirom na neke podatke alkoholne supkulture, koje smo nazvali sociokulturološki aspekti pijenja alkoholnih pića i alkoholizma. U sklopu istraživanja izradili smo upitnik o sociokulturološkim aspektima pijenja alkoholnih pića i alkoholizma. Upitnik je popunilo 200 alkoholičara liječenih u Klinici za psihijatriju, alkoholizam i druge ovisnosti KB "Sestre milosrdnice" (eksperimentalnu skupinu činilo je 100 radnika i službenika jednog zagrebačkog poduzeća.

Rezultati istraživanja prikazani su tablično i grafički.

Tablica 1. prikazuje dob ispitanika eksperimentalne i kontrolne skupine kada su prvi puta probali alkohol. Postoje statistički značajne razlike između eksperimentalne i kontrolne skupine. Uočili smo  znatan pomak prema mlađim dobnim skupinama u prvom dodiru s alkoholnim pićem u eksperimentalnoj skupini. Naime alkoholičari su ranije došli u dodir s alkoholnim pićima.

Tablica 2. prikazuje dob ispitanika eksperimentalne i kontrolne skupine kada su počeli piti. Alkoholičari eksperimentalne skupine počeli su ranije redovito piti alkoholna pića u usporedbi sa skupinom nealkoholičara,, u kojoj nalazimo i 37 % ispitanika koji uopće ne piju alkoholna pića (apstinenti).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na slici 1. prikazani su podaci o pijenju alkoholnih pića u roditeljskom domu ispitanika  eksperimentalne i kontrolne skupine. Znatno se više pilo u domu alkoholičara, poglavito  svaki dan poslije obroka i za vrijeme posla. U kontrolnoj skupini više se pilo u prigodama. Znakovito je za obje skupine da je malen broj roditeljskih domova u kojima se nije pilo.

Slika 2. prikazuje obiteljsku anamnezu alkoholizma u eksperimentalnoj i kontrolnoj skupini. Alkoholičari imaju znatno veći broj alkoholičara u primarnoj obitelji. Analiza rezultata istraživanja putem upitnika pokazuje da je prvo piće bilo ponuđeno u eksperimentalnoj grupi od strane oca u 23%, a u kontrolnoj u 2% slučajeva.

Analizirajući rezultate istraživanja došli smo do zaključka da je pijenje alkoholnih pića i alkoholizam usko povezan sa stavom prema pijenju u primarnoj obitelji, koja je imala visoku toleranciju prema upotrebi alkoholnih pića u skupini alkoholičara. Ispitanici iz eksperimentalne skupine (za razliku od kontrolne) ranije su došli u dodir s alkoholnim pićem, ranije su počeli redovitije piti, imaju veći broj očeva alkoholičara koji su i više nudili alkoholno piće djeci.

Istraživanje je pokazalo da naglašena alkoholna kultura stvara povoljnu osnovu za nastanak alkoholizma.

Osobito ističemo da se u roditeljskom domu pilo svaki dan prije obroka i za vrijeme posla znatno više nego u kontrolnoj skupini, u kojoj se pilo u većoj mjeri (45%) prigodno.

Zaključno bi se moglo naglasiti da se prevencija alkoholizma mora provoditi u primarnoj obitelji tako što treba mijenjati običaje i navike vezane uz pijenje alkoholnih pića.

________________________________________________________________

*Klinika za psihijatriju, alkoholizam i druge ovisnosti Kliničke bolnice "Sestre milosrdnice" Zagreb

fotografije Juras, snimljeno na Konferenciji Alpe-Adria 2004. g.

                                STRUČNA UREDNICA: Mr. sc. dr. Vesna Golik - Gruber

RECENZENTI:    Doc. dr. sc. Darko Breitenfeld

                       Prim. dr. sc. Željko Marinić

 Korektura: Željko Štimac

 Za tisak pripremila: Mr. sc. dr. Ema Ničea Gruber

Tisak: Tiskara «Puljko»

Radovi koji su tiskani u ovom Zborniku, preuzeti su iz Alkohološkog glasnika u izvornom obliku.

 

 

 

 

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES