Prevencija sindroma "sagorijevanja" kroz evaluaciju rada stručnih  djelatnika u KLA

organizator HSKLA  projekt financiran od Ministarstva zdravstva :

 početna hskla.hr I. grupa II. grupa III. grupa IV. grupa      

SUPERVIZIJA

Prevencija sindroma "sagorijevanja" kroz evaluaciju rada stručnih  djelatnika u KLA

Hrvatski savez KLA organizira superviziju rada stručnih djelatnika kroz projekt financiran od Ministarstva zdravstva u 4 grupe. I grupa obuhvača : KLA Grada Zagreba , Zgrabačke županije I Krapinsko-Zagorske županije.

Kako bi se uspješni rezultati rada KLA održali te poboljšali,  u KLA je potrebno uspostaviti ljudski odnos između alkoholičara koji se liječe, između alkoholičara i njegove obitelji te alkoholičara i stručnog djelatnika.

Uloga stručnog djelatnika, socijalnog radnika, liječnika,....., je pružiti stručno znanje o alkoholu, podršku u apstinenciji te zanimljivim sadržajima potaknuti 'rad' članova na sebi. Stručni djelatnik mora biti aktivan, suosjećajan, stručan, katalizator, glavni oslonac obitelji, a tim obiteljima u klubu bave se upravo osobe s puno htijenja i stručnog znanja. Uloga stručnog djelatnika je bitna kao koordinatora i ključnog kreatora rada.

Doprinos stručnih djelatnika ogroman je i na širem planu prevencije alkoholizma i ostalih ovisnosti i unaprjeđivanja zdravlja. No, s druge strane njihov rad je vrlo složen i zahtjevan, a nedovoljno prepoznat, validiran i nagrađen od strane struke i društvene zajednice. Posao stručnog djelatnika zahtjeva stalnu edukaciju i 'rad na sebi'.

Edukacija je organizirana u 4 faze:  1. Učesnici popunjavaju Upitnik Intenziteta sagorijevanja na poslu (autori.D.Ajduković,Društvo za psihološku pomoć), 2 . Održana su dva predavanja prof.dr.Zoran Zoričić  “ “Sistemska obiteljska terapija kod ovisnika o alkoholu” i prim.dr.Anto Orešković “Strategija suoćavanja s ovisnošći”, 3 Radionice u kojima aktivno sudjeluju svi sudionici i 4. Pismena Evaluacija Supervizije kao prevencije sindroma “sagorijevanja” stručnih djelatnika u KLA.

I. grupi je prisustvovalo je 17 stručnih djelatnika koji rade u 20 KLA I održana je 15. prosinca (četvrtak) na II. katu Klinike za psihijatriju KBCSM s početkom u 16;00 h.

Obrada evaluacije upitnika intenziteta sagorijevanja na poslu i uptnika o superviziji bit će objavljeni nakon 2. Grupe (Bjelovarsko-bilogorska županija, Koprivničko-križevačka, Varaždinska, Sisačko-moslavačka I Međimirska (cca 16 učesnika), koja će biti 23.veljače u Bjelovaru.

Tajnica HSKLA Dušica Cesarec

 
Hrvatski savez klubova lijwčenih alkoholičara
financira: Ministarstvo zdravstva RH
Supervizija -prevencija sindroma "sagorijevanje"
Klinički bolnički centar "Sestre milosrdnice", Klinika za psihijatriju
I. grupa; Zagreb, 15. prosinca 2016.
Predavači: prof.dr. prof.dr.Zoran Zoričić i prim.dr.Anto Orešković
 
 
1  Jelena Culej Sesvete
2  Vlatka Jakić Sesvete
3 Marija Gorički Zagreb
4  Ivana Tutić Grokša Zagreb
5 Sanja Jelić Zagreb
6 Josipa Kujundžić Zagreb
7 Marija Livić Zagreb
8 Sandra Gabud Zagreb
9 Jasna Znaor Zagreb
10 Marina Majić Zagreb
11 Nada Mikinčić Velika Gorica
12 Željko Postonjski Bedekovčina
13 Mara Oroz Velika Gorica
14 Snježana Soldo Bagarić Zaprešić
 
 početna hskla.hr I. grupa II. grupa III. grupa IV. grupa