Prevencija sindroma "sagorijevanja" kroz evaluaciju rada stručnih  djelatnika u KLA

organizator HSKLA  projekt financiran od Ministarstva zdravstva :

 početna hskla.hr I. grupa II. grupa III. grupa IV. grupa I. II. grupa sumarno    

SUPERVIZIJA - Prevencija sindroma "sagorijevanja" kroz evaluaciju rada stručnih djelatnika u KLA

Zagreb, KBC "Sestre Milosrdnice"

Projekt SUPERVIZIJA - Prevencija sindroma "sagorijevanja" kroz evaluaciju rada stručnih djelatnika u KLA , HSKLA provodi od

Prof.dr.sc. Zoran Zoričić i dr Anto Orešković

studenog 2016 -  studenog 2017. godine. Stručni djelatnik mora biti aktivan, suosjećajan, stručan, katalizator, glavni oslonac obitelji, a tim obiteljima u klubu bave se upravo osobe s puno htijenja i stručnog znanja. Uloga stručnog djelatnika je bitna kao koordinatora i ključnog kreatora rada. Doprinos stručnih djelatnika ogroman je i na širem planu prevencije alkoholizma i ostali ovisnosti i unaprjeđivanja zdravlja. No, s druge strane njihov rad je vrlo složen i zahtjevan, a nedovoljno prepoznat, validiran i nagrađen od strane struke i društvene zajednice. Posao stručnog djelatnika zahtjeva stalnu edukaciju i 'rad na sebi'. Rad u KLA je jedan je od nepovoljnjih posljedica dugotrajne izloženosti profesionalnom stresu i može se desiti svakome, no istraživanja su pokazala da su mu izloženije osobe u pomažućim  profesijama Sagorjevanje na poslu je, jednostavno rečeno, postupan proces pri kojem produktivan i odgovoran radnik gubi sav interes za svoj posao odnosno profesiju (Goliszek, 1993). To je kumulativni proces, koji se razvija polako i započinje s malim znakovima upozorenja.

Ovaj projekt je planiran za četiri grupe stručnih djelatnika prema područjima KLA, od kojih su održana dva supervizijska sastanka i to U Zagrebu :1. Grad Zagreb, Zagrebačka županija i Krapinsko-zagorska županija i u Bjelovaru : Bjelovarsko-bilogorska, Koprivničko-križevačka, Varaždinska, Sisačko-moslavačka ,Međimirska i Slatinsko-podravska županija. Predavanja i radionice održali su : 1.Prof.dr.sc.Zoran Zoričić „Sistemska obiteljska terapija kod ovisnika o alkoholu“ (Zagreb i Bjelovar ) prim.dr.sc.Anto Orešković (Zagreb) i prof.Radovan Tatalović (Bjelovar) „Strategija suočavanja s ovisnošću.

Bjelovar, KLA Bjelovar

Prije predavanja su podijeljeni upitnici „Intenzitet sagorijevanja  pitanja ( autori Ajduković d. I Ajduković M., Društvo  za psihološku pomoć.  Kroz 18 pitanja sa tri intenziteta (odabire se 1)  mogla se dobiti slika vezanih za posao, koji stručni djelatnici redovito rade.

prof. Radovan Tatalovi

U Zagrebu je na  13 upitnika uočeno da prema zbroju odgovora 71,4 % učesnika nema na redovnom poslu znakove sagorijevanja, a 28,6 % su uočili posebne znakove upozorenja.

U Bjelovaru je od 23 učesnika  82,6% zaokružilo odgovore koji znače da nemaju na redovitom poslu znakove sagorijevanja, 17,4 su uočili posebne znakove upozorenja, Nitko nije zaokružio odgovore koji u konačnomm zbroju ukazuju na  „ozbiljno sagorijevanje - neophodna pomoć“. 

Nakon održanih predavanja i radionica, popunjavali su evaluacijski upitnik sa 10 pitanja, koja su se odnosila na održani supervizijski sastanak.  

U Zagrebu  su najveće ocjene dobila pitanja 4,9 „Uloga stručnog djelatnika u KLA“ i „ Motivacija za ulazak u rad s grupom

 liječenih alkoholičara mora biti ..”, a najmanje 3,9 „ Osjećate li se osposobljenim za korištenje motivacijskih tehnika u tretmanu ovisnika o alkoholu” i 3,6 „Jeste li upoznati s tehnikama „ranih intervencija”. Ovaj supervizijski sastanak je dobio srednju ocjenu 4,3.

U Bjelovaru su najveće ocjene 4,7 dobila pitanja „Uloga stručnog djelatnika u KLA“ i „Potreba djelatnika u alkohologiji za supervizijom” , a najmanje 3,9 „Poznajete li osnove obiteljske terapije” i 3 „ Jeste li dobili sigurnost u obradi recidiva ovisnika o alkoholu”. Srednja ocjena upervizijskog sastanka je 4,2.

Idući supervizijski sastanak je 27.travnja u Rijeci, i u listopadu u Slavonskom brodu. Nakon svih obrađenih upitnika, prikazat ćemo evaluacijske rezultate supervizije stručnih djelatnika u Klubovima liječenih alkoholičara iz 4 regije RH.

Tajnica HSKLA, Dušica Cesarec

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES