Stručni seminar - šesti ciklus

I. modul: Alkoholizam kao socijalno-psihijatrijski problem

POČETNA HSKLA

 

 

 

 

PREGLED ODRŽANIH CIKLUSA STRUČNIH SRMINARA

I. ciklus                  
Modul 1.►►►► Modul 2.►►►► Modul 3.►►►►

Modul 4. ►►►►

Edukacija za stručne djelatnike

Stručni seminari

1 M

Alkoholizam kao socijalno-psihijatrijski problem

početni seminar senzibilizacije za problem ovisnosti o alkoholu

1.3.2017.--3.3.2017.

Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

KBC „Sestre milosrdnice“ – Referentni centar Ministarstva zdravstva za alkoholizam

Hrvatski liječnički zbor

Hrvatski liječnički zbor

Hrvatsko društvo za alkoholizam i druge ovisnosti

 

Uspješna edukacija za uspješnu rehabilitaciju  – projekt edukacije stručnjaka u suzbijanju alkoholizma i drugih ovisnosti

I.modul : Alkoholizam kao socijalno-psihijatrijski fenomen

Ministarstvo pravosuđa RH je odobrilo provedbu programa : „ Uspješna edukacija za uspješnu rehabilitaciju  – program  edukacije stručnjaka  u suzbijanju alkoholizma“ Svrha ovog programa je provođenje edukacije kojom jačamo kompetencije stručnih djelatnika raznih resora, a  koji se u nekom segmentu svog rada susreću sa osobama koje imaju problema s alkoholom. Sve se provodi sa zadatkom rane identifikacije osoba ovisnih o alkoholu, njihovo motiviranje i pomoć u upućivanju na liječenje i apstinenciju, te organizaciju postpenalnog prihvata u klubovima liječenih alkoholičara.

zravni korisnici su pojedinci-stručnjaci u različitim područjima (medicina, pravo, socijalni rad, kriminologija, psihologija i slično). Neizravni korisnici su : ovisnici o alkoholu  (više od 250.000 ljudi u RH) i njihove obitelji. Kroz mogućnost pohađanja KLA, Centri za socijalnu skrb  , koji prepoznaju problem, te alkoholičara upućuju na liječenje u zdravstvenu ustanovu., CZSS iz 21 Županije RH), žrtve obiteljskog nasilja od alkoholiziranog člana (najčešće su žrtve žene pa čak i djeca), svi educirani policijski službenici , koji alkoholizirane sudionike u prometu ili u izvršenju kriminalnih djela, preporučuju prema zakonu na liječenje od alkoholizma, zatvorenici, koji u kaznionicama i zatvorima imaju klubove liječenih alkoholičara i nakon odslužene kazne se upućuje u KLA gdje žive, zdravstvene ustanove, koje se bave liječenjem alkoholizma u RH.

Program traje dvije godine, svaka godina sadrži dva mopdula po tri dana. Omogućuje se i fakultativan odlazak učesnika u klubove liječenih alkoholičara I tokom cijelog trajanja programa ( kontaktira se stručni djeltanik koji radi u KLA I dogovori dolazak).

U siječnju je osmišljen sadržaj edukacije i izrada vremenskog plana rada, koordinirane su  projektne aktivnosti, tokom veljače se komunikaciralo se  s Institucijama i korisnicima.

Od 01.ožujka do 03.ožujka je doržan prvi modul pod nazivom „Alkoholizam kao socijalno-psihijatrijski fenomen”. Prijavljeno je 16 korisnika iz Ministarstva pravosuđa. To su zaposlenici iz Uprave za zatvorski sustav – Središnji ured, iz Kaznionice u Lepoglavi, iz Probacijskog ureda I i II, iz Zatvora u Zagrebu, iz Zatvora u Bjelovaru, iz Kaznionice u Požegi, iz Kaznionice u Glini, iz Odgojnog Zavoda Turopolje. Predavanja I radionice su održali prof.dr.sc.Zoran Zoričić, prim.dr.Ana Matošić, prim.dr.sc Anto Orešković I prim.dr.sc.Robert Torre, prim.dr.sc.Srđan Marušić I prof.Božena Galoić-Cigit. Prezentirana o obrađena su Predavanja  “ Psihijatrijske i tjelesne komplikacije alkoholizma” , “Tijek i prognoza ovisnosti o alkoholu”, “Osnove obiteljske terapije”, Doktrina rada Klubova liječenih alkoholičara”, “Komorbiditet ovisnosti o alkoholu”, i “Rizično ponašanje mladih”. Radionice su bile “Terapijska zajednica” u dvije grupe i “Rizično ponašanje mladih”.

Edukacija je namijenjena svim zainteresiranim profilima djelatnika koji se u svom radu susreću s problemom alkoholizma, te osobama zainteresiranim za rad u klubovima liječenih alkoholičara.

Tijekom izvedbe programa provodila se unutarnja evaluacija programskog i stručnog tima.         .  Sve faze programa kontinuirano monitorira programski tim.  Svi rezultati evaluacije, koristit će se u svrhu unaprjeđenja programa rada HSKLA kako bi krajnji korisnici ostvarili najveću dobit.

Analizom profesija korisnika najviše je bilo dipl.socijalnih radnica ( 7 ), profesora socijalne pedagogije ( 5 ), a socijalnih pedagoga, stručnih specijalista kriminologa, samostalnih nadzornika pravosudne policije i viših stručnih savjetnika za tretman je bilo po 2 iz svake profesije. To je ukupno 16 polaznika edukacije.10 Korisnika je bilo iz Zagreba, 1 iz Zprešića , Kutine, Požege, Ivanca, Siska i Buševca.

Edukacija će se nastaviti u jesen 2017 drugim modulom. Kvalitativna evaluacija će se provesti nakon drugom modula ( studeni 2017) , kako bi se dobio uvid u unaprjeđenje znanja i vještina korisnika edukacije.

Tajnica HSKLA, Dušica Cesarec

Modul 1.►►►► Modul 2.►►►► Modul 3.►►►►

Modul 4. ►►►►

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES