XIX. večer pučke poezije - Poezijom protiv ovisnosti

Virovitica, 10. studenoga 2017.

početna www.hskla.hr

AKTIVNOSTI

Večeri pučke poezije

 

 

    DOLAZAK U VIROVITICU PROGRAM ►► PUBLIKA

                  

Zagebački klubovi na 19. Večeri pučke poezije

U Zagrebu je jutro 11.11.2017. bilo hladno i maglovito, pravo jesenje .Topli autobus zavidnog standarda čekao nas je ispred“ Lisinskog“ i napunio se skoro do kraja na još dvije usputne stanice naše metropole.Uz predah , kavicu i čik pauzu točno prema programu u 10. sati  stigli smo u Viroviticu ,obasjanu jesenjim suncem , čije je Udruženje klubova liječenih alkoholičara bio naš ovogodišnji domačin. Nakon registracije i okrepe u vidu grickanja ,ispijanja kave i sokova uputili smo se u razgledavanje grada, grupno ili pak  u vlastitom aranžmanu.Prije svega nas je impresionirao dvorac Pejačević sa okolnim velikim parkom koji unatoć radavima i obnovi  i dalje plijeni pažnju svakog namirnika,  tim više što se nalazi u samom središtu grada, kao i predivna barokna crkva sv. Roka. Dok smo mi  šetali i razgledavali, naši su stručni djelatnici obavili predavanje, a zatim smo svi nakon ručka krenuli put kazališta gdje su se nakon pozdravnog  kratkog govora dr. Zoričića te dodjele prigodnih priznanja dr. Golik-Gruber i prof. Tataloviću, slile emocije

19. klubova sa nekih cetrdesetak sudionika.Bilo je tu i najmlađih čiji su radovi i pojavljivanje izazvali najviše pljeska ,ali i vrlo emotivnih osobnih stihova koji nikog nisu ostavili ravnodušnim. I tako smo puni emocija i pozitivnih promjena ( što je bio i moto ovogodišnjeg susreta ) sretno stigli u Zagreb, u nadi da će mo se dogodine svi opet naći na jubilarnim 20. Večerima  u Murskom Središću, mjestu odakle je sve i krenulo.

Inga Burmudžija, KLA Gajevo, Zagreb

19. VEČER PUČKE POEZIJE U VIROVITICI

Udruženje klubova liječenih alkoholičara Virovitica bilo je domaćin ovogodišnje, devetnaeste po redu, večeri pučke poezije. Dana 11. 11. 2017. godine ugostilismo oko 370 članova klubova liječenih alkoholičara iz 24 kluba diljem Lijepe naše, njihove stručne i dostručne djelatnike, kao i vrsne stručnjake s područja liječenja ovisnosti o alkoholu. Dan je bio dobar, bez ružnih oblaka i padalina, a mi smo, sportskim rječnikom rečeno, ostavili srce na terenu u želji da budemo dobri domaćini. U stručnom dijelu u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo „Sv. Rok“ Virovitica organizirali smo  predavanje profesora psihologije Siniše Brlasa na temu: „Slobodno vrijeme mladih i pijenje alkohola (istraživanja u Virovitičko – podravskoj županiji)“. Nadamo se da će se četrdesetak sudionika  navedenog predavanja složiti da su aktivnosti usmjerene prevenciji ovisnosti na području naše županije vrijedne pažnje.  Naši gosti imali su priliku u pratnji domaćina obići crkvu Sv. Roka u Virovitici i upoznati najuspješnije ostvarenje baroka u sjeverozapadnoj  Hrvatskoj. Kreativnost i literarno stvaralaštvo pokazali smo u Kazalištu Virovitica gdje smo čuli šezdesetak pjesama i uradaka naših vrijednih apstinenata  i  članova njihovih  obitelji, od kojih je najmlađa izvođačica imala 8 godina, a najstariji  izvođač 65 godina (uz napomenu da nisu svi otkrili svoje godine!). Bilo je tu stihova o jeseni, selu, gradu, klubu, alkoholu, prijateljstvu, djedovima, bakama,  jednom uji, i svim vrstama ljubavi. Najmlađi izvođači pokazali su nam koliko iskrena dječja srca mogu biti izvrsna motivacija za pozitivnu promjenu. Iznimna čast nam je što su uvaženi stručnjaci s područja liječenja ovisnosti o alkoholu prim. mr. sc. Vesna Golik Gruber i prof. dr. sc. Radovan Tatalović baš na pozornici u našem gradu dobili priznanje za svoj izniman trud i svake hvale vrijedan rad, svaki na svom području  radnog  i životnog djelovanja, a koje im je uručio predsjednik Hrvatskog saveza liječenih alkoholičara, također vrsni stručnjak i osoba bez koje ovakva manifestacija nikako ne bi bila cjelovita, prof. dr. sc. Zoran Zoričić.

Organizacija 19. večeri pučke poezije za nas je bila dokaz zajedništva. Uključila je sve članove UKLA Virovitica. Svatko je dao doprinos na svoj način. Možda svi sudionici nisu osjetili to naše „srce na terenu“, naročito ako su praznih želučića došli do praznog švedskog stola u vrijeme ručka, ali u tom smislu slobodni smo sugerirati budućim domaćinima i sudionicima ovakve manifestacije da dobra organizacija ovisi i o prijavi sudionika uopće, a potom i pravovremenoj i približno realnoj prijavi jer, koliko god smo se iskreno veselili svakom gostu i računali nešto više od prijavljenog broja, odaziv je bio više nego iznenađujući, a brojka sudionika od prijavljenih 300 pretvorila se u 370.  Složiti ćete se da se radi o impresivnom broju?  Isto tako, iako ova manifestacija svojom svrhom zaslužuje tretman primjeren hotelima sa pet zvjezdica, naše okupljanje i ručak je bilo u društvenom domu Opće bolnice Virovitica, a naše želje da zahvaljujući svom zamišljeno bogatom budžetu možemo unedogled nadopunjavati hranom prazne termo posude i udovoljavati najskrivenijim gastro željama naših gostiju  grubo su se sudarile sa realnom financijskom konstrukcijom UKLA Virovitica. Uostalom, svi mi koji smo dana 11. 11. 2017. godine u Virovitici udružili svoje snage, sigurno smo svjesni da bit našeg djelovanja nije pun švedski stol, nego dobivena borba protiv teškog protivnika te znanja, vještine i kreativnost   u promicanju pozitivnih promjena, kojima je samo nebo granica. Još jednom smo dokazali da je večer pučke poezije samo kruna onoga što iz dana u dan u našim klubovima i na svim područjima našeg rada i djelovanja stvaramo, učimo, ponavljamo, preispitujemo, promičemo i njegujemo. Kruna je to koja svake godine zasja u drugom gradu i predstavlja nas u najljepšem svijetlu. To je dan u godini kada na najiskreniji i najnježniji način, ali uvijek i sa dozom humora, progovaramo o svojim životnim prekretnicama, kada zahvaljujemo našim najmilijima što su bili i ostali uz nas na tom ponekad jako trnovitom putu, i kada dionike iz lokalne zajednice i širu javnost  podsjećamo na važnost našeg postojanja i djelovanja.  U tom smislu zahvaljujemo Gradu Virovitica i Virovitičko-podravskoj županiji na pomoći i podršci, kao i svim suradnicima, sponzorima, volonterima, medijima i ljudima dobre volje neposredno uključenim u ovu za nas iznimno važnu manifestaciju – 19. večer pučke poezije – Poezijom protiv ovisnosti. 

Koristimo priliku i da zahvalimo KLA JezeraBedekovčina na poklonu. Mi smo  u vrećice sjećanja na ovo lijepo druženje spakiraliponešto o našem gradu Virovitici i županiji Virovitičko – podravskoj, uokvirene mudre i snažne izreke o alkoholu, med kao prepoznatljiv proizvod iz našeg kraja, a svakom izvođaču na pozornici zbirku pjesama predstavljenih na 19. večeri pučke poezije i kemijsku olovku sa porukom, za pisanje novih  stihova, osim najmlađim izvođačicama u čijim šarenim vrećicama je bio njima primjeren sadržaj.

Puno virovitičko kazalište daje nam za pravo reći da iz godine u godinu rastemo, da smo sve odlučniji u borbi protiv ovisnosti i sve glasniji u želji za što kvalitetnijom apstinencijom. U tom pravcu nastavljamo  dalje. Preostaje nam da svima zahvalimo što ste bili  naši dragi gosti i da vam do idućeg susreta u Murskom Središću te svih koji slijede, još jednom uputimo našu snažnu poruku: Ostani pozitivna promjena!

UKLA VIROVITICA

OSTANI POZITIVNA PROMJENA

 

 

urednik i foto: Juraj Cesarec

(foto: Vesna Golik-Gruber) 

    DOLAZAK U VIROVITICU PROGRAM ►► PUBLIKA

početna www.hskla.hr

AKTIVNOSTI

Večeri pučke poezije