XIV. VEČER PUČKE POEZIJE "POEZIJOM PROTIV OVISNOSTI"

Prelog, 10. studenoga 2012.

 početna hskla.hr  
  za Prelog do programa okrugli stol program 1 program 2

U 12,30 započeo je Okrugli stol za stručne i dostručne djelatnike pod nazivom:  „Klubovi liječenih alkoholičara u liječenju i rehabilitaciji alkoholizma-prošlost, sadašnjost ili svijetla budućnost?“ koji je, kao i uvijek, bio dobro posjećen, jer je pobudio interes ne samo djelatnika klubova, nego i zainteresiranih lokalnih stručnjaka  iz školstva, zdravstva, socijalne skrbi, policije itd. koji se bave problematikom alkoholizma. Voditeljica okruglog stola Renata Kutnjak Kiš, dr.med. voditeljica Djelatnosti za javno zdravstvo ZZJZ Međimurske županije pozdravila je sve prisutne goste, a posebno Župana Međimurske županije Ivana Perhoča, dogradonačelnika Grada Preloga Ljubomira Kolareka, predsjednika HSKLA doc.dr.sci. Zorana Zoričića, dr.med., mr.sc. Antu Oreškovića, dr.med. voditelja Alkohološkog odjela Psihijatrijske bolnice „Sveti Ivan“ Jankomir te Radovana Tatalovića, dipl. soc. pedagog.,  iz Ministarstva pravosuđa, Uprave za zatvorski sustav, sve stručne djelatnike i predstavnike KLA te ostale goste. Kao uvod u raspravu o značaju i položaju klubova liječenih alkoholičara u prevenciji, liječenju i rehabilitaciji alkoholizma održana su sljedeća predavanja:

Večer pučke poezije

Poezijom protiv ovisnosti

1. MURSKO SREDIŠĆE

2. KOTORIBA

3. ZAGREB

4. ČAKOVEC

5. SLATINA

6. PRELOG

7. KRIŽEVCI

8. VIROVITICA

9. KOPRIVNICA

10. ZAGREB

11. SLAVONSKI BROD

12. MARIJA BISTRICA

13. SLATINA

14. PRELOG

Okrugli stol: prisutni stručni djelatnici u KLA

dr. Ivan Dolenec, KLA OSMIJEH, Donja Dubrava

 

doc.dr.sci. Zoran Zoričić, dr.med., predsjednik HSKLA

"Aktualni trenutak alkohologije i KLA u Hrvatskoj"-

mr. Biserka Goričanec, dr.med., predsjednica Saveza KLA Međimurja, spec. obiteljske medicine i terapeut u KLA POVRATAK

"KLA u Međimurju"-

Ivan Dolenec, dr.med., spec. obiteljske medicine i terapeut u KLA OSMIJEH

"Obiteljski pristup u radu KLA"-

Diana Uvodić-Đurić, dr.med., spec. školske medicine i terapeut u KLA.PRELOG

"Uloga ZZJZ Međimurske županije u prevenciji i tretmanu alkoholizma- predstavljanje Savjetovališta za alkoholom uzrokovane probleme i alkoholizam"-

 

 

 

Namjera je bila da se u krugu stručnjaka koji rade u klubovima liječenih alkoholičara progovori o problemima koji su nam zajednički i o načinima na koje se s tim problemima nosimo. Puno puta smo zaključili da je ta razmjena i podjela iskustava ono što nam je najvrijednije i najpotrebnije na takvim susretima, puno značajnija od svih brojčanih i drugih stručnih ili znanstvenih podataka koji su nam također potrebni u radu.. Nismo namjeravali razgovarati o problemu pijenja mladih, a na kojeg se često usmjere diskusije,  jer to nije osnovna zadaća KLA, a u Zavodima za javno zdravstvo i drugim zdravstvenim i nezdravstvenim ustanovama  postoje danas službe koje se time bave. Nismo željeli otvarati regionalnu problematiku, jer to ne zanima one  koji se u svom radu imaju druge probleme, ali potaknuti razmišljanjima i interesom našeg župana,  uglavnom smo se, ipak time bavili.

Što je obilježilo ovogodišnji okrugli stol?

Izlaganje našeg predsjednika doktora Zoričića bilo je, kao i uvijek, dojmljivo  i svima  razumljivo, a nedvosmisleno je naglasilo važnu i nezamjenjivu ulogu KLA u tretmanu alkoholizma. Hvala mu na tome što je to, na tako uvjerljiv način, izgovorio ispred predstavnika naše lokalne vlasti.

Predsjednica Saveza KLA Međimurja doktorica Goričanec predstavila je rad KLA u našoj županiji naglasivši važnost kontinuiteta u radu koji nije prekinut niti u kriznim 90.-im godinama i istaknuvši sve one koji su tome doprinijeli. Posebno smo ponosni što u svojim redovima imamo jednog od najstarijih terapeuta  u Hrvatskoj, g. Josipa Lehkeca koji već 38 godina neprekinuto vodi najveći međimurski KLA „Dr Mato Golubić“ u Čakovcu, a uz sebe trenutno ima i nasljednicu, našu najmlađu stručnu djelatnicu Kristinu Kraljić, socijalnu radnicu.

Kroz predavanje dr. Dolenca, izlaganje ms. Veronike Matotek koja je prenijela razmišljanja i svoje kolegice po struci vms Marije Janković o ulozi i važnosti medicinske sestre u radu KLA, mi smo se predstavili. Izostalo je ipak ono što sam u uvodu istaknula kao najvrijednije: prilika da svoja razmišljanja iznesu i gosti iz drugih županija. Zbog kratkoće vremena, diskusiju smo morali preseliti u predvorje gdje je bio postavljen stol za domjenak, a puno toga je ostalo neprokomentirano i neizgovoreno. Čuvajmo to za buduće, što skorije susrete.

 početna hskla.hr  
  za Prelog do programa okrugli stol program 1 program 2
After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES