X. VEČER PUČKE POEZIJE "POEZIJOM PROTIV OVISNOSTI"
Priprema priredbe Priredba Brosura sadržaj Brosura pjesme  

 

 

 

Održana 22. studenoga 2008. godine u 16 sati.

u prostorijama i na pozornici : Zagrebačkog kazališta lutaka, scena «Travno», Novi Zagreb, Božidara Magovca 17 ( kod Mamutice).(KARTA)

Voditeljice su Ivana Pražetina.i Katarina Družek.

PUČKA POEZIJA ILI SRCE NA DLANU

Dugo očekivana 10.večer pučke poezije konačno je počela. Tu ne mislim na 16 sati 22.studenog, nego mislim na dane kad je ta važna manifestacija počela dobivati «dušu», odnosno kad su se iskristalizirale neke važne stvari, a to su : izgled pozivnice i plakata, voditeljice su Ivana Pražetina i Katarina Družak, zakuska potpuno organizirana, prezentacija o proteklih 9 godina spremna, dnevni red potvrđen, brošura o svim pristiglim radovima gotova, ekipa kompletirana. Razumjet će me svi dosadašnji organizatori, a nadam se i svatko tko ovo čita,

Vratit ću se malo unatrag. Često sam zvala i Karloviće u Križevce, Milicu Pakasin u Koprivnicu, Višnju Kajzer u Slatinu i dr.Dijanu Uvodić-Đurić u Prelog, pitala za savjet, gnjavila, tražila slike, najavljivala skraćenje programa. Zahvaljujem na razumijevanju, na svim riječima potpore, pomogli su mi da viziju pretvorimo u stvarnost.

 

Pjesme su stizale sa svih strana, pa čak i iz Umaga. Odjednom se složilo 27 KLA i 40  izvođača sa 62 rada. Tako smo Ivana i ja poredali naše umjetnike. U želji da svi radovi ugledaju svjetlost , dana uređena je i tiskana brošura ,koju je svaki izvođač, predstavnik KLA ili županijske zajednice dobio na poklon. Naš urednik web stranice Juraj cesarec je osmislio izgled pozivnice i plakata. Čuli smo samo pozitivne komentare, jer logo je veseo, topal, na njemu su zajedno u srcima i organizator – Zajednica KLA Zagreba i HSKLA, između njih je lira koju su još davni rimljani koristili kao pratnju govoreći  stihove.

Posebno se moram zahvaliti Zagrebačkom kazalištu lutaka, scena «Travno» koji su nam ustupili prostor, i cijelo vrijeme izvedbe  bili s nama kao profesionalna podrška.

Kad smo dogovarali tko će voditi manifestaciju, znala sam da ću se boriti protiv bilo kakvog profesionalizma. Ovo pišem kao jedan od organizatora. Ivanu Pražetinu, na svu sreću , poznam dugo i mogu reći dobro te sam  odmah predložila nju kao rješenje važne stavke u odvijanju manifestacije. Kad je dr.Zoričić predložio i Katarinu Družak, onda je sve sinulo. Nešto malo o Katarini. Katarinu znam godinama, vjerna je učesnica našeg Trijeznog tramvaja za Valentinovo. Počela se družiti s nama kao učenica škole za primalje u KB «Sestre milosrdnice»., bila je s nama u Opatiji. Još kao učenica dobila je međunarodnu nagradu za volonterski rad. Čim je složen scenarij, znala sam da će to u njihovoj kombinaciji biti odlično.

I onda je došlo 16 sati 22.studenog. Pristizali su gosti, znani i neznani, svi jednako dobrodošli. Na pozprnici su najavljeni, naši gosti Zagrebački liječnici pjevači, koji su bili prvi sa svojom muzikom na podiju. Tu smo imali priliku vidjeti i čuti doc.dr.sc.Darka Breitenfelda kao člana zbora. Ima lijepi duboki glas. Zahvaljujemo im što su odvojili vrijeme za nas. Dr.sc.Zoran Zoričić je potom pozdravio prisutne i službeno otvorio 10.večeri pučke poezije «Poezijom protiv ovisnosti».

Voditeljice su se ležerno, simpatično, ali vrlo ozbiljno i savjesno izmjenjivale u najavama, «plivale»  su u tome ko ribe u vodi. Izvođači su bili odlični, negdje je bilo i treme, ali izvrsna publika je to nagradila posebnim pljeskom i tako dala poticaj. Falio nam je gosp.Franjo Strbad iz Koprivnice koji zbog bolesti nije mogao doći. Ja mu želim brzo ozdravljenje i nadam se da ću doći i na sedmu promociju njegovih pjesama. Nekako na polovici programa bio je još jedan glazbemni intermezzo. Nastupale su prvo dvije djevoke Lucija i Marija Arabadžić s pjesmom «Preko Drave». Pjevale su posebnom tehnikom ,onako kako to rade Ladarice. Za taj stil treba puno rada i dobar, čisti glas. Cure su bile odlične, a međimurci sigurno posebno veseli.

 

A onda je došao urnebes. Otputovali smo u Afriku. Najavljeni su Tomislav Veselić, Sandra Volčanšek i Julio Franin koji sviraju na afričkim bubnjevima DJEMBE tradicionalne afričke ritmove. Kad smo slagali scenarij, poslužili smo se web stranicom na koj smo našli više informacija o DJEMBAMA,. To su stari tradicijski bubnjevi , koji u ritmu nose radost življenja, a tu radost smo osjetili svi u dvorani, ne samo radost, nego i snagu, moć i tajne dalekog «crnog «kontinenta. Šteta što je to trajalo kratko. Ipraćeni su burnim pljeskom. Nadam se da ćemo opet s njima na daleki put.

I polako se približio kraj. Čuli smo razne pjesme i vesele i tužne, pjesme pune tereta prošlosti, ali one koje su lagane ko perce. Zhavaljujem svima koji su svoje srce stavili na dlan da ga svi vide i čuju.

Na kraju su posebne zahvalnice dobili Hasan Bašić, kao jedan od osnivača mainfestacije, prim.dr.sc.Željko Marinić,  doc.dr.sc.Darko Breitenfeld i Ljubica Uvodić-Vranić kao prijatelji poezije i stalni gosti  tih manifestacija.

Dr.sc. Zoran Zoričić je kod zatvaranja 10.večeri pučke poezije najavio da će 11. po redu naša poezija biti u Slavonskom Brodu. Idućim domaćinima želim da se dobro snađu u organizaciji, a za tako nešto treba iza Nove godine polako početi sa pripremama, jer vrijeme leti.

Još bih na kraju ovog članka od srca zahvalila i pohvalila Šteficu Bedeniković, Obitelj Veselić, Bobu iz Retkovca, Marijana Brozovića iz Kašine koji su odradili više nego uspješno veliki posao kako bi se svi ugodno osječali i na izbornoj skupštini i na poeziji. Preporučam ih potpuno odgovorno  za tim u svakoj organizaciji..

Vidimo se iduće jeseni u Slavonskom brodu sa novim, nadam se  i veselijim mislima.

Dušica Cesarec, KLA Izvor

Član organizacijskog odbora 10.večeri pučke poezije

 

 

 
After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES