POČETNA HSKLA ►►

 

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

1995 . 2014

Dostupni brojevi AlkGlas

2015 . -->

 

 

 

◄ strana 9

Alk. gl. 4/2017. (227) str. 12 - 13

 strana ►14

Izlet KLA Susedgrad u Istru

 

Subota, 1.7.2017. osvanuo je lijep, ali ne baš vedar dan. U šest sati, toga jutra, krenuli smo iz Vrapča, ispred prostorija našeg kluba. Svi na broju osim dragih prijatelja iz Španskog, Sigeta i naše Katarine. No, ubrzo su nam se i oni priključili nausputnim stanicama. Autobus je bio pun veselih lica, uz članove KLA Susedgrad bili su tu i članovi KLA:Pešćenice, Petrice Kerempuha, Siget, Retkovec, Špansko i ZET Podsused odnosno njihova terapeutica gđa. Nada Jurkić. Kao i proteklih godina, na izletu su i ovaj put,uz naše članove, bili i članovi naših obitelji, prijatelji, naša terapeutica gđica. Katarina Radat, kao i uvijek prisutni bračni par Višnjić.

Nakon ugodne vožnje autocestom Zagreb – Rijeka i tunelom „Učka“ krenuli smo istočnom strane Istre prema našem odredištu, malom rudarskom gradiću Raši. U tom slikovitom mjestu, srdačni doček su nam pripremili članovi KLA Centar iz Labina, u prekrasnom domu Kulturno-umjetničkog društva Raša. Iako smo naš susret unaprijed dogovorili s gđom. Sanjom Franković, terapeuticom Kluba Centar iz Labina i turističkim vodičem g. Mladenom, ipak, toplina prijema je bila iznenađujuća. Članovi su pripremili slatku zakusku sa autohtonim kolačima i osvježavajućim napicima.

Nakon upoznavanja s radom njihovog KLA, razmjenom iskustva izmijenili smo darove i krenuli u obilazak Raše. Saznali smo o povijesti rudarstva u Labinštini kao i  povijesti grada Raše, koji je izgrađen 1939. godine u samo 369 dana za vrijeme fašističke vladavine Mussolinijau ovim krajevima. Grad je izgrađen planski, sa svim potrebnim ustanovama kako za potrebe rudara tako i za ostale namještenike rudnika. Ono što je fascinantno je činjenica da je do današnjeg dana kompletan grad sačuvan u prvobitnom planu i izvedbi i da nije ništa, ili je vrlo malo izmijenjeno, što je za većinu nas bilo veliko iznenađenje. Naučili smo mnoštvo novih informacija o povijesti ovog grada i kraja, obišli crkvu, povijesni muzej rudarstva koji se nalazi uz samu crkvu, vidjeli jedan od rijetkih sačuvanih kipova, kip Svete Barbare -zaštitnice rudara.

Sljedeća naša destinacija bio je stari grad Labin. Prošetali smo se gradom i posjetili Narodni muzej Labin za koji su nam ulaznice poklonili naši domaćini, članovi KLA Centar iz Labina. Još jednom veliko im Hvala! Bilo je nezaboravno, opet iznenađujuće sa iscrpnim predavanjem vodiča Mladena. U okviru muzeja nalazi se improvizirani rudnik – „samo za niske ljude“, no prolazak kroz njega djelovao je kao da je stvarni rudnik.Sa vrha starog grada Labina uživali smo u pogledu na Labin, okolicu, Dragu i Učku, a zatim smo otišli na ručak u stanciju Dubrova i isprobali istarsku kuhinju. Nakon ručka prošetali smo se po parku skulptura Dubrova, koračali umjetničkom bijelom cestom i obišli amfiteatar.

Za jedan dan izleta ovo bi bilo dosta, ali ne i za nas. Krećemo u obilazak Rabca, a potom i na kupanje. Većina se opustila u ljepotama mora, plivajući, skačući i boreći se s valovima, a dio je uživao ispijajući kavu s pogledom na morsko plavetnilo.

U 19.00 sati krenuli smo puni dojmova prema Zagrebu. U autobusu pričamo o lijepo provedenom danu. Uspostavili smo kontakt s prijateljima iz KLA Centar iz Labina. Prijateljstvo ćemo nastaviti održavati i skoroj budućnosti. Pozvali smo ih u posjet Zagrebu i na druženje na Medvednici, koje planiramo organizirati na jesen.

Ovako bogat terapijski izlet (jer ljudi i okruženje su terapija) omogućilo nam je VGČ Podsused – Vrapče sufinanciranjem prijevoza na čemu im se zahvaljujemo od srca. Posebna zahvala ide obitelji Čegir na organizaciji cijelog izleta, kao i g. Milanu, strpljivom i susretljivom vozaču autobusa koji nas već godinama vozi na izletima.

KLA Susedgrad

◄ strana 9

Alk. gl. 4/2017. (227) str. 12 - 13

 strana ►14

 

Nakladnici: Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

                     Zajednica klubova liječenih alkoholičara Zagreb

 

Adresa uredništva: KBC „Sestre milosrdnice“, Klinika za psihijatriju Vinogradska cesta 29, 10000 Zagreb, tel. 3787-734

Službene stranice HSKLA:  http://www.hskla.hr/

Alkohološki glasnici do 2015: http://www.hskla.hr/ag/        Alkohološki glasnici od 2015: http://www.hskla.hr/ag1/

Glavna i odgovorna urednica: Mirjana Halužan, e-mail: haluzan.mirjana@gmail.com

Zamjenik glavnog urednika: Zoran Zoričić

Tehnički urednik: Dražen Žagi, e-mail: drazen.zagi@bj.t-com.hr

Urednik Internet izdanja: Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor:  Š. Bedeniković, D. Cesarec, S. Jelić, E. Kovačević, D.Bratuša, K. Radat, M.Livić, M.Tovarloža, J.Znaor.

Izlazi mjesečno ili dvomjesečno

IBAN ZKLAZ: HR1123400091100137559, s naznakom “za Alkoholoski glasnik”.

Tisak: Kalida d.o.o.