POČETNA HSKLA ►►

 

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

1995 . 2014

Dostupni brojevi AlkGlas

2015 . -->

 

 

 

◄ strana 9

Alk. gl. 1 /2017. (224) str. 13 - 16

strana 17 ►

Godina XXIII.                Zagreb, veljača 2017.               broj 1 / 224

Obilježen Mjesec borbe protiv bolesti ovisnosti

SPLIT - Pred sedamdesetak članova Klubova liječenih alkoholičara i njihovih terapeuta, te dr. Gorana Pavele i dr. Anđelka Bega, psihijatara iz splitske bolnice, u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu je obilježen „Mjesec borbe protiv bolesti ovisnosti”, na kojem je nastupio jedan od naših najautoritativnijih ličnosti, prof. dr. Zoran Zoričić, predsjednik Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara, koji je govorio na temu: „Obiteljska terapija obitelji s ovisnikom”. Kažimo da je skup kao domaćin otvorila Anita Ćudina, predsjednica Županijske zajednice Klubova liječenih alkoholičara, koja je kazala, koliko je važna obitelj u liječenju ovisnika. Podaci pokazuju da se mnogo više regrutira ovisnika iz regrutiranih obitelji, dok je manji broj ovisnika iz rastavljenih obitelji.

Prof. dr. Zoričić ovom prilikom je, pored ostalog rekao: Naglašena je uloga pomoći obitelji u nošenju s problemom alkoholizma. Educirani su stručni djelatnici s područja alkohologije, o načinu intervencija ranih unutar obitelji ali i terapijskih i rehabilitacijskih. Govorilo se o kratkim intervencijama, ponajviše o obiteljskoj terapiji, što sistemska obiteljska terapija jest. Činjenica jest da u fokusu tretmana treba biti cijela obitelj, a ne samo pojedinac. Naime, problem se generira kroz interakciju odnosa, a obitelj je uvijek žrtva o ovisnosti pojedinca. Mada je dotaknut problem ovisnosti kod alkoholičara, te uzimanja droge pa i najsuvremeniji problem, kockanje, a nije zaobiđen ni problem pušenja. U središtu priče nije sredstvo u kojem ste ovisnik, već je u središtu pozornosti čovjek sa svojim problemom, kazao je dr. Zoričić koji je potom odgovarao na postavljena pitanja, a jedno od tih je i sljedeće:.

– Prisjećam se, prije tridesetak godina kada su naši splitski terapeuti; dr Botteri, dr. Bućan, dr. Jerkunica, dr. Mikelić i drugi govorili kako su u klubovima liječenih alkoholičara više postigli na rehabilitaciji alkoholičara u posljednjih par godina nego medicina u posljednjih 100 godina, jesu li bili u pravu, upitao je jedan sudionik, a odgovor dr. Zoričića je bio decidiran

– Značaj klubova je velik u okviru komunalnog programa i razvoja psihijatrije u zajednici i gašenje velikog broja kreveta, pa programi parcijalne hospitalizacije i programi rada u klubovima postaju sve važniji. Priča o tretmanu bez rehabilitacije ista je priča o kravi i prolivenom mlijeku i uzaludno započetih programa gdje uložimo ogromna sredstva,kako organizacijska, ljudska i financijska, a da na koncu nemamo veliki rezultat. Klubovi su fantastično iskustvo jer relativno s malim ulaganjima, ali velikim ljudskim naporima u rehabilitaciji postižemo ogromne rezultate…- rekao je dr. Zoričić na splitskoj tribini u povodu Mjeseca borbe protiv bolesti ovisnosti.

Davor Grgat

SURADNJA S KLUBOVIMA IZ HRVATSKE

Pišem iz susjedne Slovenije, kao dugogodišnji član KLA Lendava i ujedno predsjednik društva za pomoč v stiski »ZARJA« Lendava. Da objasnim, kod nas u Lendavi smo članovi KLA istovremeno i članovi društva Zarja, koje smo osnovali 2008 godine zbog rešavnja organizacijskih i finančnih problema, koji nastaju kod rada KLA, a zdravstveni sistem ne brine za njih. No ovaj put pišem kako bi izrazio zahvalu svim klubovima u R Hrvatsko s kojima više godina vrlo lijepo surađujemo. To su svi KLA iz Medžimurja a neki nam dragi i šire,  a to su KLA Križevci, Udruga zdravog življenja-Obiteljski klub varaždinske županije i OKLA Videž iz Huma na Sutli. Suradnja je različita: od posjeta na godišnjih skupštinah, radionice, posjete na sastancima klubova, zajednički izleti, hodočašča, pikniki, stručna predavanja idr.

Tako je naše društvo Zarja i ove godine prihvatilo pozivnicu za posjet na sastanku OKLA Videž dana 1.8.2016, kojoj smo se vrlo rado odazvali. Odmah na dolazku nas je vrlo ljubazno dočekala predsednica OKLA ga. Irena Krklec a nasastanku stručna djelatnica vms Gordana Špoljar i svi prisutni članovi kluba. U razgovoru smo razmjenili načine rada a iznenadilo nas je kad je Irena uzela alkotest, što kod nas nije praksa. Alkotest smo i mi izprobali a rezultat naravno kod svih 0,00 promila. Zbog višegodišnje suradnje je KLA Videž porodici Pongrac ( to jest meni i suprugi Gabrieli) uručio Zahvalnicu. Po završetku sastanka je slijedilo lijepo iznenađenje jer su nas domačini poveli okolo i uz dobro razpoloženje pokazali nešto od njihove kulturno turistične znamenitosti. Posjetili smo dvorac Veliki Tabor, zaustavili se na kavici u seljačkom turizmu Grešna Gorica i posjetili crkvu Gospe kunagorske. A nakon napornog rada zaslužena večera uz glazbu predsednika KLA Kunagora g. Ivana Kroga, koji se sa svojom harmonikom društvu pridružio na večeri u Pregradi. Tako je naš susret završiom kasno navečer a u Lendavu smo stigli u ponoč.Veliko hvala svim članovima KLA.

Druga pozivnica je stigla iz Udruge zdravog življenja Varaždin također da budemo prisutni na njihovom redovnom sastanku uz drugi dio, posjet festivala kreativnosti-Špancirfesta. Zbog brojčanosti naših i domačih članova je klubska soba bila premala, pa su neki morali i stajati. Jezikovna bariera je brzo nestala, pa je bilo lijepo čuti, kako i zagorci znadu slovenski a mi prekmurci obrnuto.  Prvi dio sastanka je bio radan , gdje je stručna djelatnice dr. medicine ga. Zemira Medved predstavila nekoliko pozitivnih  primjera uspešne abstinencije i zdravljenja bolesti ovisnosti od alkohola. U razgovor se uključilo više članova, pa je vrijeme brzo projurilo. Naravno nakon radnog dijela je svima dobro došao domijenak. A onda zajedniča šetnja gradskim ulicama i  posjeta djela kreativnih i kulturnih izlagača Špancirfesta, jer sve je ipak nemoguče pogledati. Kao šečer na kraju je bila zajednička kavica na gradskoj terasi, kad su i konobarice bile malo zaprepaštene, kako tako velika grupa a niko nije naručio alkoholno piče. Uz to, svi nasmijani i puni dobre volje.

Nije to bio prvi zajednički posjet špancirfesta, sada je to več nekako tradicionalno, da nas varaždinčani pozovu no kod njih smo i redovni gosti na njihovim godišnjim skupštinama a bili smo kod njih i na Večeri pučke poetije 2015.

Eto toliko na kratko jer napisati bi mogao jako puno. Ali ipak ono najvažnije su moji osječaji, koje dijele i ostali. Jer takva druženja donose novu snagu za daljni život, one nose onu istinsku pozitivnu vrijednost, koju nikako ne možeš nigdje kupiti. Kad si dio svih tih priča i događaja, onda shvatiš što sve imaš, onda shvatiš da si pobjednik i da si postao slobodna osoba, koja u savjesno i u potpunosti prihvača svu odgovornost za sve stvari u životu.

Za kraj želim pozdraviti sve čitatelje i još jednom iskreno HVALA.

Božo PONGRAC

Život naših mladih prepun je opasnosti u koje se lako klizne te utone u mračnu močvaru droge i alkohola iz koje je teško ili gotovo nemoguće izaći…

Roman “Nisam ti rekla...” koji je osvojio je prestižnu književnu nagradu GRIGOR VITEZ za najbolji književni tekst za mlade u 2015. godini bavi se upravo tim temama.  Dramatična  ispovijed srednjoškolke Hede, polaznice elitne zagrebačke gimnazije, zapravo je tužna ispovijed današnje mladeži koja se, u potrazi za identitetom,  gubi u stranputicama noćnog života: izlascima, alkoholu i drogi.

Upravo zato, dužni smo našim mlađim generacijama objasniti što zapravo znači nepromišljeno i rizično ponašanje - što znači prekomjerna konzumacija alkohola i droga, što znači sjesti u auto nakon konzumiranja alkohola. Dužni smo im objasniti da na taj način svaki put „nude" svoj život, svoje želje, prijateljstva, nastojanja, planove, emocije, svu ljepotu postojanja - konačnosti. A da još gotovo nisu ni počeli. Ali, trebamo im to objasniti na način da nas „čuju": kroz njihovu priču, na njihov način, jezikom srca i emocija. Autorica Rosie Kugli  upravo to i čini.

Na nama je i da razmislimo i o sebi, o društvu kakvo smo sami stvorili, o našim prioritetima, načinima komunikacije s našom djecom i mladima, našim slabostima i potragama. Iz tog razloga, knjiga se može preporučiti i roditeljima kao i stručnjacima koji rade s mladima i ,,o mladima" s pozivom da se spuste sa svojih katedri i zajedno s autoricom i junakinjom Hedom urone u istinski svijet mladih i malo ih bolje razumiju.

Kako bismo im svi skupa mogli pomoći i zajedno s njima izgradili malo bolji svijet s barem malo manje tragičnih posljedica."

 

Ulomak iz romana:

Jesam li naučila?

Jesam li naučila? Mislim da jesam. Alkohol je strašan, alkohol je prokletstvo. Smrt za sve one mlade koji se opijaju, koji se tako olako poigravaju vlastitim životom. I kad bih mogla vratiti vrijeme, makar samo na tren, o kad bih samo mogla!

Željela bih još jednom ući u sve one klubove prepune pijanih klinaca i reći im da to ne rade, da ne uništavaju svoj mladi život jer život je samo jedan. I on je najveći dar koji smo dobili.

 

– Ne stavljajte ga na kocku, ne činite to! Previše ste mladi da se utopite u alkoholu, život vas čeka. Život, jedan, jedini. Neponovljiv.

Ne želim otići jer ima još toliko toga što još nisam napravila, rekla, vidjela, doživjela.

Želim putovati, družiti se, čitati. Ljubiti se. Gledati u nebo. U zvijezde. Slušati kako more kotrlja kamenje i valove koji se razbijaju o stijene. Da barem mogu čuti zriku zrikavaca, vidjeti galebove, otići na svoj mali otok...

 

Odjednom osjetim strašnu, razdiruću bol u glavi. Imam osjećaj da će me raznijeti u tisuću komada... Otvaram oči, ali vatromet boja frca pred očima. I opet čujem glasove, viku, uznemirene povike.

Sestra viče, zove doktora, glasovi postaju sve strašniji. Panika.

– Doktore, doktore, gubimo je... – čujem glas.

– Doktore, spasite me. Shvatite da ne mogu otići. Ne mogu jer ima još toliko stvari koje nisam napravila, toliko događaja koje nisam doživjela, tolike riječi koje nisam izgovorila... – mičem usnama, borim se. Valjda će me napokon netko čuti.

– Ne, ne mogu još otići, ne mogu jer nisam ti rekla...

– Doktore, gubimo je...

OLDTIMER

Mladi bračni par kupi auto na kredit, svi sretni i zadovoljni! Od djece, pa nadalje...

AUTO: Zadovoljan gazda, super vozi, toči kvalitetno gorivo, Euro dizel, obavezni servisi, kilometri idu...

SUPRUG: Još zadovoljniji, auto ide kao švicarski sat. Ide se na more s obitelji, na posao...

AUTO: Garancija istekla, na obvezni servis se više ne ide, a umjesto Euro dizela dobro je i lož ulje i jeftinije, „zašto“ pita se auto.

SUPRUG: „Gazda“ počinje točiti alkohol u sebe, prvo manje a onda sve veće količine, auto se zanemaruje kao i sve ostalo.

AUTO: Vanjski dio je sve lošiji, izguljena farba, truli pragovi. Polako se i unutarnji dio počinje raspadati, filteri, amortizeri, pumpa, crijeva, gume i na kraju glava motora. Auto hitno mora na servis ili na OTPAD.

SUPRUG: Nezadovoljan autom, jedno jutro pali, drugo ne. Žena polako počinje ići na posao sa susjedom da „kao“ ne zakasni na posao. Suprug naravno počinje biti ljubomoran, naravno alkoholna ljubomora. Autom se više ne ide na more jer nije siguran kao ni „gazda“, djeca su nezadovoljna, kao i supruga, „gazda“ne ide jer je ljubomoran!

Supruga savjetuje supruga da odveze auto na generalno uređenje, remont, kao i sebe samog uz njezinu podršku.

Kao što je i na autu oštećenje takvo je i na suprugu, Sveti Ivan – Jankomir ili grob ili popravci!

AUTO

SUPRUG

AUTO: vanjski dio je izgreban, ulubljen, izudaran!

SUPRUG: kapilari, ožiljci, krvave oči, masna jetra, čir na želucu, tremor, hod na širokoj osnovi!

AUTO: oštećena pumpa

SUPRUG: srce

AUTO: gorivo loše

SUPRUG: alkohol

AUTO: auto filter

SUPRUG: jetra

AUTO: amortizeri

SUPRUG: periferni živčani sustav

AUTO: glava motora

SUPRUG: mozak

Ako se obavi kvalitetan servis, kilometri idu opet dalje, obitelj kreće na putovanja na more kao prije 20 godina!

Samo kvalitetni servisi, redoviti servisi i goriva i pred vama je još puno sretnih kilometara !

Zato postoje kružni tokovi da možeš iz njega izaći u smjeru u kojem trenutno želiš!

AUTOR: BASTALIĆ ZLATKO, ODJEL IV. P.B.“ SV.IVAN“

◄ strana 9

Alk. gl. 1 /2017. (224) str. 13 - 16

strana 17 ►

Alk. gl. 1 /2017 (224) SADRŽAJ ►►►►

Nakladnici: Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

                     Zajednica klubova liječenih alkoholičara Zagreb

 

Adresa uredništva: KBC „Sestre milosrdnice“, Klinika za psihijatriju Vinogradska cesta 29, 10000 Zagreb, tel. 3787-734

Službene stranice HSKLA:  http://www.hskla.hr/

Alkohološki glasnici do 2015: http://www.hskla.hr/ag/        Alkohološki glasnici od 2015: http://www.hskla.hr/ag1/

Glavna i odgovorna urednica: Mirjana Halužan, e-mail: haluzan.mirjana@gmail.com

Zamjenik glavnog urednika: Zoran Zoričić

Tehnički urednik: Dražen Žagi, e-mail: drazen.zagi@bj.t-com.hr

Urednik Internet izdanja: Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor:  Š. Bedeniković, D. Cesarec, S. Jelić, E. Kovačević, D.Bratuša, K. Radat, M.Livić, M.Tovarloža, J.Znaor.

Izlazi mjesečno ili dvomjesečno

IBAN ZKLAZ: HR1123400091100137559, s naznakom “za Alkoholoski glasnik”.

Tisak: Kalida d.o.o.                                                                                                                                                                         

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES