POČETNA HSKLA ►►

 

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

1995 . 2014

Dostupni brojevi AlkGlas

2015 . -->

 

 

 

◄ strana 14

Alk. gl. 4 /2015. (214) str. 17-  18

strana 19 ►

 

IZVJEŠTAJNA SKUPŠTINA KLUBA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA ‘SINJ’

 

Na redovitoj izvještajnoj Skupštini Kluba liječenih alkoholičara ‘Sinj’, koja je održana  u klupskim prostorijama, prihvaćena su izvješća o radu Kluba za 2014. Godinu, dodijeljena priznanja i apstinentima za uspješno odvikavanje od alkoholza godinu, pet i 35 godina onima koji pomažu rad kluba. Skupštini su nazoćili i predstavnici srodnih klubova liječenih alkoholičara „Lučac-Manuš“ i „Jadrantran“ iz Splita, Makarske i Imotskog. Upućujući pohvale za dosadašnji rad kluba, sinjski dogradonačelnik Zlatko Ugrin istaknuo je kako će grad još više u materijalnom i drugom smislu pomagati njihov rad, predloživši inicijativu da Klub i grad zajedno s školama organiziraju edukacije o štetnosti alkoholizma za učenike. Predsjednik Kluba liječenih alkoholičara ‘Sinj’ Branko Župić istaknuo je dobar rad, posebno s mlađim osobama.

‘Klub radi odlično, imamo oko 40-tak članova,a na terapijske susrete dolazi u prosjeku 25 članova. Iz godine u godinu vidi se napredak u radu našeg kluba unatoč činjenici što postoji dosta problema, posebno financijskih’, kazao je Župić, dodavši kako Klub u financijama pomažu grad Sinj i Trilj, dok ostale jedinice lokalne samuprave cetinskog kraja ne doniraju sredstva iako s njihovih područja ima članova podsjetivši kako Klub liječenih alkoholičara Sinj djeluje od 1968. godine i kroz njega je prošlo nešto više od 300 članova. Članovi skupštine za novog dopredsjednika kluba izabrali su Denisa Bilandžića umjesto preminulog Ivice Buzolića.

Dr. spec. psihijatar Vesna Krolo, stručni voditelj kluba, istaknula je vrlo dobar rad Kluba i odnos članova.

‘Zadovoljna sam što ove godine imamo dosta apstinenata i to s više godina apstinencije. Zdovoljstvo  pohvale  Davoru Paviću i   Nenadu  Omrčenu za jednogodiišnju apstinenciju, kao  i Aljoši Vuletiću,  Branku Župiću,  Nediljku Peršiču,  Duji Galiću za uspješnu petogodišnjicu apstinencije,  te Ivici Sariću za 10 godišnju apstinenciju kao i Mari Ezgeta, koja je prije 35 godina rekla „Zbogom alkholu“ i ostala vjerna do danas. Zahvale za dugogodišnji volonterski trad u klubu, dobile su:mi je što i ovom prilikom dodjeljujemo dvojici članova priznanja za jednu godinu, pet članova dobilo je priznanje za pet godina apstinencije, jedan za deset i imamo jednu članicu koja je dobila priznanje za 35 godina apstinencije’, istaknula je dr. Krolo naglasivši kako je zadovoljna radom. Posebno u suradnji s pravosudnim tjelima i drugim osobama i udrugama.

Član kluba, Sinjanin Aljoša Vuletić, koji je ujedno i član splitskog kluba Lučac-Manuš u ime svih članova zahvalio se na velikom trudu i zalaganju dr. Vesni Krolo i Tanji Radan, socijalnoj radnici koja je uz djelatnicu Centra za socijalnu skrb ‘Sinj’ Vedranu Miloš dobila zahvalnicu kluba. Nakon održane skupštine upriličen je prigodni domjenak.

Dok su ostali guštali poljički soparnik i mjesni pršut uz bezalkoholna pića, zamolio sam dogradonaćelnika grada Sinja, gosp. Zlatka UGRINA, da nam kaže kako se osjeća, jer mu je ovo prvi put da nazoći Skupštini KLA, pa je sav radostan pristao na reazgovor, i pored ostaloga kazao:„Prije svega želio bih se zahvaliti Klubu lječenih alkoholičara na pozivu. Zaista je ugodno biti na njihovoj skupštini i slušati iskrene ali i tragične ispovijesti“, rekao je dogradonačelnik graqda Sinja,  i nastavio:„“Osobno, i  ispred izvršne vlasti, mogu kazati da maksimalno podržavam aktivnosti koje provode ovi divni ljudi. Alkoholizam je zaista problem  cijelog društa a naročito obitelji koja osjeti njegove posljedice. I upravo zbog toga, podrška koju ostvaruju kroz ovakve klubove je jako krucijalna. Stoga želim istaknuti kako će Grad Sinj još više, bilo u logističkom ili financijskom smislu pomagati njihov rad  te čak predlažem i jedan pilot projekt gdje bi Klub i grad zajedno sa školama u Cetinskoj krajini  organizirali edukacije o štetnosti alkoholizma...“, poručio je g. Ugrin.

Tekst i slike: Davor GRGAT

Alkarski momak na mimohodu u Zagrebu - foto J, Cesarec

LJETNJE AKTIVNOSTI UDRUGE LIJEČENIH  ALKOHOLIČARA VALPOVŠTINE

KLA Valpovštine, u sklopu svojih aktivnosti, već godinama ima i zajedničko ljetovanje. Naravno da to ne bi bilo moguće bez svesrdne pomoći gradova područja na kojem živimo, koji u svom vlasništvu imaju odmaralište u Velom Lošinju, kao i Poduzetničkog centra, koji njime upravlja. Udruge imaju mogućnost, pod vrlo povoljnim uvjetima ljetovati, što mi naravno i koristimo, pogotovo što spajamo ugodno s korisnim, te uvijek idemo u terminu održavanja Ljetnje škole alkoholizma.

Kao i drugi KLA u Hrvatskoj, ni mi nemamo novaca za kotizacije, put i boravak u hotelu, a voljeli bismo, jer Lošinjska ljetnja škola je postala pravo „obiteljsko okupljanje“. S druge strane, imamo sreću postojanja tog našeg odmarališta i naravno „sluha“ rukovodećih struktura, koji prepoznaju naš dugogodišnji rad i trud.

I što reći? Kao i svake godine, bilo nam je odlično. Uvjeti nisu kao u hotelu sa zvjezdicama, ali puno članova, kao i njihovih obitelji, ne bi si mogli priuštiti ljetovanje i možda nikada ne bi vidjeli more. A zajednički put, kuhanje, pranje suđa, tj. biti 24h zajedno i te kako doprinosi međusobnom upoznavanju, toleranciji, pa na kraju i resocijalizaciji, zbog koje i postojimo. Da ne kažem, da je u odmaralištu bilo i članova drugih udruga, koji naravno ne apstiniraju i da se alkohol donosio u ogromnim količinama, a članovi KLA su s čistom peticom položili i taj ispit!

Posebno se moramo zahvaliti dr Branku Lakneru, koji je svim našim članovima ( ove nas je godine iz objektivnih razloga  bilo samo 9) omogućio prisustvovanje svečanoj večeri, bez obzira na plaćenu ili neplaćenu kotizaciju. Nekima je to bilo prvo iskustvo boravka u takvom hotelu i na takvoj večeri i sigurno prelijepa uspomena.

terapeut KLA -  Blaženka dr Gregorić

◄ strana 14

Alk. gl. 4 /2015. (214) str. 17-  18

strana 19 ►

Nakladnici: Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

                     Zajednica klubova liječenih alkoholičara Zagreb

 

Adresa uredništva: KBC „Sestre milosrdnice“, Klinika za psihijatriju Vinogradska cesta 29, 10000 Zagreb, tel. 3787-734

Službene stranice HSKLA:  http://www.hskla.hr/

Alkohološki glasnici do 2015: http://www.hskla.hr/ag/        Alkohološki glasnici od 2015: http://www.hskla.hr/ag1/

Glavna i odgovorna urednica: Mirjana Halužan, e-mail: haluzan.mirjana@gmail.com

Zamjenik glavnog urednika: Zoran Zoričić

Tehnički urednik: Dražen Žagi, e-mail: drazen.zagi@bj.t-com.hr

Urednik Internet izdanja: Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor:  Š. Bedeniković, D. Cesarec, S. Jelić, E. Kovačević, D.Bratuša, K. Radat, M.Livić, M.Tovarloža, J.Znaor.

Izlazi mjesečno ili dvomjesečno

IBAN ZKLAZ: HR1123400091100137559, s naznakom “za Alkoholoski glasnik”.

Tisak: Kalida d.o.o.                                                                                                                                                                         

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES