POČETNA HSKLA ►►

 

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

1995 . 2014

Dostupni brojevi AlkGlas

2015 . -->

 

 

 

◄ strana 9

Alk. gl. 4 /2015. (214) str. 12 -  13

strana 14 ►

TERAPEUT U KLA – LUDOST?

   ILI...

30 i više god., mnogo je za jedan život, a kamoli za rad s ovisnicima! Puno i često razmišljam o tome. Pogotovo kada, čak i moje kolege, podrugljivo kažu. „Ti i tvoji pijanci!“,a ja gorljivo branim kao da se radi o mojoj djeci.

Svaki posao se može izdržati u kratkom roku, ali za rad s ljudima, pogotovo ove vrste, potrebno je malo duše, malo altruizma, malo strpljenja, malo mazohizma, a sve to rezultira s puno ljubavi prema čovjeku. Bez toga se ne može izdržati toliko dugo!

Metodologija rada je slična svakom radu s obitelji, u svakom Klubu, a opet vjerojatno dugogodišnji rad dovede do nekih modifikacija u radu i daje neki osobni pečat svemu.

Prozivka, izvještaj o proteklom tjednu, razgovor s novim članovima, s recidivistima, predavanja o alkoholizmu ( uzrocima, posljedicama, liječenju i rehabilitaciji) normalan su, sastavni dio uobičajenog rada.

Ali, prestanak pijenja samo je prva, iako vrlo važna stepenica na putu liječenja. Puno toga još se mora promijeniti i kod liječenog alkoholičara i kod  članova njegove obitelji. A za to ne postoji „čarobni recept“ ili „čarobno dugme“.To je dugotrajan, postepen i naoko „neprimjetan“ proces.

U cilju otklanjanja nedostataka jedinstvenog metodološkog pristupa u prevenciji, liječenju i rehabilitaciji alkoholičara,želimo prikazati rad u KLA Valpovo. Dosadašnje nas je iskustvo naučilo da se ovisnost uspješno liječi ako je liječenje kompletno i ako je ovisnik motiviran.

Kompletno se liječenje provodi u 3 fize:                                                                                      

Pripremna faza- temelji se na dijagnostičkim postupcima i motiviranosti.

Terapijska faza- donošenje odluke o načinu liječenja, tj. hospitalno ili putem KLA, uzimajući u obzir tjelesna i psihička oštećenja.

Faza resocijalizacije – putem KLA, koja čini temelj liječenja i zatvara organizacijski krug liječenja.                                       

Velike su prednosti liječenja alkoholičara preko KLA nasuprot bolničkom liječenju, jer

zaštićena i izolirana sredina donoprinosi regresiji pacijenta. Ekonomičnost se ogleda u uštedi materijalnih sredstava, kako radnih organizacija, tako i zdravstvenih ustanova. Efikasnost se pak ogleda u tome što se liječenje u KLA odvija uz rad, uključuje obitelj i radnu organizaciju, omogućava nastavak paralelnih promjena pacijenta, njegove obitelji i okoline.

Rad je organiziran i koordiniran u vidu socioterapijskih, rehabilitacijskih i kulturno-rekreativnih djelatnosti. Temelj našeg rada je TERAPIJSKI GRUPNI RAD, koji omogućava motivaciju za održavanje apstinencije, u atmosferi koja je neobavezna, opuštena, spontana i sličnija vanjskim uvjetima. Njeguje se druženje, kulturne i zabavne aktivnosti, a odgovornost je potpuno na članovima Kluba. Odlazimo na zajedničke izlete, bar jedanput godišnje u kazalište, a svake godine na zajedničko ljetovanje u Veli Lošinj. Posebnu pažnju pridajemo edukativno-preventivnim aktivnostima opće populacije, s naglaskom na rad s adolescentima u vidu stručne suradnje i zajedničkih akcija s raznim srednjoškolskim udrugama, kao i zajednicom Cenacollo, a sve u svrhu prevencije alkoholizma i promocije zdravog života kod mladih i odraslih. U svrhu napretka rada Kluba, provode se i stručna usavršavanja terapeuta u vidu edukacija u okviru obiteljske psihoterapije, kognitivno-bihevioralne terapije, seminara, kongresa i savjetovanja.

Nakon dogogodišnjeg iskustva rada u KLA, možemo reći da optimalni vid liječenja ovisnika o alkoholu vidimo u većem radu na edukaciji i informiranosti ukupnog stanovništva o problemima pijenja alkohola i to u okviru škole, seminara, informacija u javnim glasilima, publikacijama. Poželjna bi bila i izrada jedinstvenog metodološkog programa rada KLA zajedničkog za cijelu zdravstvenu službu, koji bi odgovarao potrebama zdravstvene zajednice i njezinim kadrovskim i ekonomskim mogućnostima. Neophodna je koordiniranost SVIH aktivnosti u svezi s bolestima ovisnosti na nivou RH, a ne da je, kao do sada, svima važno predati i odraditi projekt, pa tako iste ili slične aktivnosti provode MNOGI, bez obzira na iskustvo i edukaciju. U nekim sredinama se „pretjera“ s aktivnostima, a u neke nitko nikada nije niti došao. I konačno, trebalo bi poboljšati multidisciplinarnost u radu i liječenju alkoholičara, tako da se i ostale medicinske struke, osim psihijatara, više uključe u dijagnosticiranje alkoholičara i upućivanje na liječenje bez „skrivanja dijagnoze“ i bez obzira na društveni status.Problem prevencije i liječenja bolesti ovisnosti o alkoholu, dio je opće zaštite i unapređenja zdravlja u zajednici i ne može se provesti ukoliko ne postoji povoljna društvena potpora.

I da se vratimo, na početno pitanje. Terapeut u KLA, ludost ili...? Svi mi moramo imati malo te ludosti, jer bez zrna ludosti, ne bismo „žrtvovali“ svoje slobodno vrijeme, često osjećali razočaranje, zakidali svoje obitelji, ali odgovorno tvrdimo da je stvar u onome „ili“. Puno više su oni dali nama, nego mi njima. Vjerojatno, da nemamo ljubavi prema ljudima, ne bismo taj posao mogli raditi godinama, ali  sigurni smo, da smo kroz rad s ovisnicima o alkoholu postale bolje osobe, osjetljivije na probleme drugih, spremnije pomoći. A o brojnim edukacijama, koje su nas izgradile i izgrađuju, da i ne govorimo!

Stručni djelatnici u KLA Valpovo:

Blaženka Gregorić, spec.obiteljske medicine

Marina Kuncinam-Đurković, specijalizant psihijatrije

MAMA

Lijep pozdrav svima za početak, da se predstavim za one koji me neznaju ja sam ponosni sin Lj.K. Ovim putemhtio bih reći par riječi,jer sam nažalost spriječen da osobno dođem.  Kao prvo htio bi se zahvalit svojoj lijepoj i dobroj majci na svemu što mi je u životu pružala i uvijek me branila čak i kad sam bio kriv, i zato mi je sad teško što nemogu bit sa njom na njezinom velikom uspjehu! BRAVO MAJKO! Naravno riječ je o 5 godina uspješne apstinencije od alkohola. To je bolest kao i svaka druga samo što neki ljudi to ne shvaćaju i imaju krivo mišljenje. Tim ljudima koji se bore sa tim želim ustrajanost da u tome i uspiju kao moja majka. Čuo sam puno priča o herojima ,ali vam mogu reći da je moja majka heroj i to  je puno puta dokazala, ne samo što se tiče apstinencije nego općenito i o životu ona je veliki borac i neizmjerno ju volim i stalo mi je do nje. Znam da nisam možda bio najbolji sin kad joj je trebala pomoć i stvarno sad kad sam malo stariji vidim i osjećam te neke stvari i nije se za ponosit ali ću se potrudit da joj u budućnosti budem što bolji. Najgora stvar od svega mi je ta kad je u razočaram u nečemu, nema gore stvari na svijetu nego kada razočarate osobu za koju ste spremni život dati. Znam da ju sad muči što nisam sve u roku dao na faksu, ali ću se potrudit da nebude razočarana samnom! Nemogu vam dočarati koliko se moja majka odriče svega zbog mene i onda ja ne ispunim svoj dio. Stvarno se osjećam loše zbog toga, ona radije sebi neće kupit neku stvar samo da bi ja imao stvarno nevjerojatno nešto. U budućnosti ako ću ja imati djecu htio bih ih voljet kao što voli mene moja majka, e to vam je ljubav. Ne kažem da ostale majke nisu takve, ali moja je najbolja!   Da ne duljim previše samo sam joj htio ovo pismeno reći  ma da to i ona zna, i želim mama da znaš da si mi ti uzor u životu, uvijek se treba borit i nikad ne odustati i stvari krenu na bolje, stvarno sam sretan i ponosan na tebe jako, jako!

Ljudi, lijepo se zabavite i imate lijep pozdrav.

T. K.

◄ strana 9

Alk. gl. 4 /2015. (214) str. 12 -  13

strana 14 ►

Nakladnici: Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

                     Zajednica klubova liječenih alkoholičara Zagreb

 

Adresa uredništva: KBC „Sestre milosrdnice“, Klinika za psihijatriju Vinogradska cesta 29, 10000 Zagreb, tel. 3787-734

Službene stranice HSKLA:  http://www.hskla.hr/

Alkohološki glasnici do 2015: http://www.hskla.hr/ag/        Alkohološki glasnici od 2015: http://www.hskla.hr/ag1/

Glavna i odgovorna urednica: Mirjana Halužan, e-mail: haluzan.mirjana@gmail.com

Zamjenik glavnog urednika: Zoran Zoričić

Tehnički urednik: Dražen Žagi, e-mail: drazen.zagi@bj.t-com.hr

Urednik Internet izdanja: Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor:  Š. Bedeniković, D. Cesarec, S. Jelić, E. Kovačević, D.Bratuša, K. Radat, M.Livić, M.Tovarloža, J.Znaor.

Izlazi mjesečno ili dvomjesečno

IBAN ZKLAZ: HR1123400091100137559, s naznakom “za Alkoholoski glasnik”.

Tisak: Kalida d.o.o.                                                                                                                                                                         

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES