POČETNA HSKLA ►►

 

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

1995 . 2014

Dostupni brojevi AlkGlas

2015 . >

 

 

 

◄ strana 8

Alk. gl. 1 /2015. (212) str. 11 - 12

strana 13 ►

Stručni djelatnik ULAV-a, Blaženka dr. Gregorić

Kazalište Udruge liječenih alkoholičara VALPOVŠTINE

Prestati  piti, samo je prva, iako nužna i neophodna stepenica u liječenju osoba ovisnih o alkoholu.Tek tada nampredstoj i borba i uspinjanjepo stepenicama, kojih ima jako mnogo i koje se ne mogu prijeći samo tako. Moramobmijenjati sebe, svoje bližnje, a to je dugotrajan i težak proces.

U sklopu resocijalizacije KLA, u stvari sada Udruga liječenih alkoholičara Valpovštine, uz zajedničke izlete i ljetovanja, već godinama organizira i odlazak u kazalište. Nije to samo kazalište! To su pripreme, iščekivanje, razmišljanje o frizuri i odjeći. Većina je do prvog odlaska vidjela zgradu HNK samo izvana i naravno da se javi i strah od nepoznatog. Mnogim parovima to je prvi zajednički izlazak nakon dugo vremena, a nekima i prvi uopće.

Ove su nam se godine priključili i članovi Klubova liječenih alkoholičara iz Osijeka, naravno s terapeutima. Sve se urotilo protiv nas! Prvi put je predstava bila otkazana, a dan za koji je bila ponovo zakazana, 06.02., onaj je koji je cijela Hrvatska iščekivala, jer je najavljeno snježno nevrijeme. Najavljeno je i stiglo je, ali je i 34 ( od 49 prijavljenih) najhrabrijih stiglo u kazalište i uživalo u komediji „Pidžama za šestero“. Možda malo više muškarci (uostalom, većina članova su muškarci!), jer su 3 prekrasne glumice prilično oskudno odjevene, ali svi su se od srca nasmijali, opustili i na neko vrijeme zaboravili na svakodnevne probleme. Mislim da je nužno naglasiti izuzetnu ljubaznost kazališnih djelatnika i spremnost da nam uvijek odobre popust na uobičajenu cijenu ulaznice, a ovaj put da malo pričekaju s početkom predstave dok se mi svi probijemo kroz sniježne nanose!

Zbog nevremena je izostalo zajedničko druženje, tj. samo smo mi, Valpovčani, kojima je to i izlet na koji stižemo ovisno o broju kombijem ili autobusom, nastavili ugodan razgovor uz čaj, sok ili kavu u kavani „Waldinger“. Ali, to je samo razlog da ovu lijepu tradiciju, od sada u proširenom sastavu, ponovimo što brže, ali po ljepšem vremenu.

ZAŠTO ON? ZAŠTO ALKOHOL?

PIJE SE U TUZI I SREĆI,

U KAFIĆU I PO KUĆI.

ON OVISNOST STVARA,

A POSLIJE NE ŽELI

DA ODGOVARA.

OBITELJ ON RAZDVAJA

I DJECU NE ODGAJA,

TE NESREĆE STVARA.

I ZATO SLUŠAJTE ME LJUDI,

SLUŠAJTE ME SVI!

NE PIJTE ALKOHOL

ON VAM ŠTETI!!!!

EMA BAUER

OSNOVNA ŠKOLA BUZET

Posjet Muzeju Brodskoga Posavlja

Pedesetak članova Zajednice klubova liječenih alkoholičara i njihovih terapeuta, dr. Tatjana Bakula–Vlaisavljević, viša prvost. sestrinstva Katrina Marić-Beraković i soc. radnica Draženka Lacković, posjetilo je u ponedjeljak 26. siječnja 2015. Muzej Brodskoga Posavlja u Slavonskom Brodu. Tom prilikom smo razgledali izložbu postavljenu povodom 80. obljetnice osnutka muzeja. U muzeju su nas dočekale kustosice Ivana Maruščak i Karolina Lukač koje su nas provele kroz kulturnu povijest našega grada. Slušali smo ih s velikim zanimanjem.

Muzej je otvoren 1934. godine zaslugom Julija Hoffmana željezničarskog činovnika, velikog zaljubljenika u starine. Muzejska građa je raspodijeljena u sedam odjela: prirodoslovni, arheološki, numizmatički, etnografski, kulturno- povijesni, galerijski, muzej posjeduje i vlastitu knjižnicu i preparatorski odjel.

Muzejski fundus stvaran osam desetljeća danas sadrži 63 990 eksponata raznovrsne građe, od fosilnih svjedočanstava nađenih na obroncima Dilj gore i prvih tragova čovjekova stvaralaštva sa prapovijesnih lokaliteta poput kljove mamuta. Interesantno je istaknuti da je član KLA „Feniks SB“ gospodin Julio Pisarević sudjelovao kod pronalaska istoga. S velikim žarom nam je ispričao o tom događaju iz svog djetinjstva.

U muzeju ćemo pronaći vrijedne nalaze iz antičke Marsunije, srednjovjekovlja i Berislavićevih posjeda. Važno je istaknuti eksponate koji nam svjedoče o bogatoj baštini brodsko posavske Šokadije. Veliki doprinos skupljanju etnološke zbirke, skica narodnih nošnji, namještaja, ponjava i ručnih radova dao je gospodin Luka Lukić. Gle čuda, njegov unuk koji nosi njegovo ime i prezime, član je kluba „Dr. Vladimir Hudolin SB“. On nam je ispričao neka svoja sjećanja na slavnog djeda.

Član KLA „Novi put“ Branko Matić razgledajući fosilne ostatke priopćio je da u svom vrtu ima dva kamena na kojima se vide fosilni ostaci školjki te predložio kustosicama da se to istraži...Stidljivo se javila se i gđa. Mikolčević, članica KLA "Novi put", rekavši da je njezino djevojačko prezime Hoffman, te da je kao dijete u gradu susretala osnivača muzeja gosp. Hoffmana. Obraćala je pažnju na tog starog gospodina jer je to prezime u našem gradu rijetko, pa su je vršnjaci propitivali da li je u rodu s njim. Još jedan dokaz kako je svijet mali.

Muzej svjedoči o aktivnostima u vrijeme Vojne krajine, stvaranju brodskog građanstva, popraćena su ratna zbivanja, razvoj gospodarstva i politička gibanja i mijene prošloga stoljeća. Posebno mjesto zauzimaju umjetnici zavičaja. Vrijedno je spomenuti Josipa Muravića, Antipova, Gola, Ćosića i mnoge druge...

Muzej je obilježio prošle godine 80 godina svoga postojanja, brodski muzealci su uz rad prikupljanja, zaštitu, stručnu obradu i pohranu građe, priredili 483 tematske izložbe, od čega 387 uMvlastitom prostoru, a 110 izvan muzejskog prostora, te izdali 205 kataloga. 1990. Muzeju brodskog posavlja pripojen je Muzej radničkog i narodnooslobodilačkog pokreta, a slijedeće godine i Centar za povijest Slavonije i Baranje, uz zaključak da se u okviru Muzeja ustroji poseban odsjek za povijesna istraživanja. Tijekom domovinskog rata dio građe je dislociran u Čakovcu i Varaždinu, a nakon rata je vraćen. Nažalost zbog oštećenja zgrade naš Muzej godinama nema stalni postav. 2011. godine izdana je Potvrda Glavnog izvedbenog projekta „Rekonstrukcija i dogradnja muzeja Brodskog Posavlja». Nadamo se da će Muzej Brodskoga Posavlja uskoro biti obnovljen i zasjati novim-starim sjajem.

Lidija Barić, KLA „Vladimir Hudolin SB“

Dragica Podunajec, KLA „VITA»“

Slavonski Brod

◄ strana 8

Alk. gl. 1 /2015. (212) str. 11 - 12

strana 13 ►

Nakladnici: Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara

                     Zajednica klubova liječenih alkoholičara Zagreb

 

Adresa uredništva: KBC „Sestre milosrdnice“, Klinika za psihijatriju Vinogradska cesta 29, 10000 Zagreb, tel. 3787-734

Službene stranice HSKLA:  http://www.hskla.hr/

Alkohološki glasnici do 2015: http://www.hskla.hr/ag/        Alkohološki glasnici od 2015: http://www.hskla.hr/ag/1

Glavna i odgovorna urednica: Mirjana Halužan, e-mail: haluzan.mirjana@gmail.com

Zamjenik glavnog urednika: Zoran Zoričić

Tehnički urednik: Dražen Žagi, e-mail: drazen.zagi@bj.t-com.hr

Urednik Internet izdanja: Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor:  Š. Bedeniković, D. Cesarec, S. Jelić, E. Kovačević, D.Bratuša, K. Radat, M.Livić, M.Tovarloža, J.Znaor.

Izlazi mjesečno ili dvomjesečno

IBAN ZKLAZ: HR1123400091100137559, s naznakom “za Alkoholoski glasnik”.

Tisak: Kalida d.o.o.

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES